Home » Administratie » Fără împrumuturi din Trezorerie, edilii vor face rând la CJ Vaslui pentru bani de cofinanțare

Fără împrumuturi din Trezorerie, edilii vor face rând la CJ Vaslui pentru bani de cofinanțare

de Dănuț CIOBANU 

Foarte multe UAT-uri din județul Vaslui nu au apelat la împrumuturi din Trezorerie, pentru a-și acoperi necesarul de finanțare în vederea cofinanțării proiectelor. Cum perioada în care se puteau face astfel de împrumuturi a expirat, este de așteptat ca mulți primari să solicite ajutor financiar de la CJ Vaslui pentru a finaliza investițiile. Anul acesta necesarul de cofinanțare va fi imens, în condițiile în care multe proiecte de dezvoltare se apropie de finalizare.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că trebuie foarte mare atenție din partea autorităților locale, atunci când vine vorba despre utilizarea unor instrumente financiare.

„Au fost mecanisme de împrumut pentru cofinanțarea proiectelor, împrumut din Trezorerie, pe care nu le-am utilizat. Acum pe cine să dăm vina, dăm vina pe noi dacă nu le-am utilizat! Noi, la CJ Vaslui, le-am utilizat, dar unii nu le-au utilizat din necunoaștere, dar necunoașterea legii nu te exonerează de răspundere și tot așa mai departe”, a explicat Dumitru Buzatu.

În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare prin PNDL 2 un număr de 251 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor se ridică la suma de 860 milioane de lei. Din numărul total de investiții, CJ Vaslui derulează prin PNDL 2 un număr de 17 proiecte, care totalizează suma de 180 milioane de lei.

Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.

Spre exemplu, anul trecut, comuna Dragomirești a avut nevoie de circa 2 milioane de lei pentru parte de cofinanțare la diferite proiecte de dezvoltare. Comuna are în implementare cinci proiecte prin Programul Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2. Problema gravă este că autoritățile locale nu au bani la buget pentru partea de cofinanțare.

„Lipsa banilor m-a determinat să fac mai multe drumuri la CJ Vaslui, pentru a solicita resurse în vederea finalizării acestor lucrări. Nu mă refer neapărat la asfaltarea drumurilor din comună. Cel mai stringent este că se finalizează patru școli. Copiii din aceste școli învață în niște condiții precare, condiții cu care nu ne mândrim. Am solicitat un ajutor substanțial pentru Dragomirești, pentru că sunt în prag de finalizare patru școli și ne trebuie bani de cofinanțare”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*