Home » Uncategorized » Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron nu este atât de gravă precum forma originală

Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron nu este atât de gravă precum forma originală

Specialiștii vin cu vești care să ne liniștească. Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron a coronavirusului nu pare să fie mai gravă decât forma originală BA.1, a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, conform Reuters. Ea a fost detectată în 57 de ţări, a mai transmis OMS.

De asemenea, vaccinurile continuă să ofere o protecție similară împotriva diferitelor forme de Omicron, a declarat dr. Boris Pavlin, din cadrul echipei de cercetare a COVID-19 a OMS, în cadrul unei ședințe de informare online.

Comentariile vin în contextul în care subvarianta BA.2 începe să înlocuiască subvarianta BA.1 „originală” mai frecventă a Omicron în țări precum Danemarca. Pe baza datelor din Danemarca, prima țară în care BA.2 a depășit BA.1, nu pare să existe nicio diferență în ceea ce privește gravitatea bolii, deși BA.2 are potențialul de a înlocui BA.1 la nivel global, a adăugat Pavlin.

„Dacă ne uităm la alte țări în care BA.2 a depășit acum, nu observăm nicio creștere mai mare a spitalizărilor decât cea așteptată”, a spus el.

BA.2 este mai transmisibilă decât BA.1 și mai capabil să infecteze persoanele vaccinate, potrivit unui studiu danez care a analizat infecțiile cu coronavirus în peste 8.500 de gospodării daneze între decembrie și ianuarie. citeste mai mult

Subvarianta devine deja dominantă în Filipine, Nepal, Qatar, India și Danemarca, a precizat Pavlin.

El a adăugat: „Vaccinarea asigură protecție împotriva formelor grave, inclusiv pentru Omicron. BA.2 înlocuiește rapid BA.1. Este puțin probabil ca impactul său să fie substanțial, deși sunt necesare mai multe date”.

Varianta detectată deja în 57 de țări

Omicron, care se răspândeşte şi suferă mutaţii rapid, a devenit varianta dominantă în lume de când a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, în urmă cu zece săptămâni.

În buletinul epidemiologic săptămânal, OMS a explicat că această variantă, care reprezintă peste 93% din totalul probelor de coronavirus recoltate în ultima lună, are mai multe subvariante: BA.1, BA.1.1 , BA.2 şi BA.3. BA.1 şi BA.1.1 – cele mai vechi versiuni identificate – constituie încă peste 96% din secvenţele Omicron încărcate în baza de date globală GISAID.

Dar se constată o creştere semnificativă a numărului de cazuri care implică BA.2, care are mai multe mutaţii diferite faţă de versiunea originală, în special pe proteina spike marcând suprafaţa virusului şi care este esenţială pentru a penetra în celulele umane.

„Secvenţe desemnate BA.2 au fost transmise la GISAID de 57 de ţări până în prezent”, a subliniat OMS, adăugând că în unele ţări această subvariantă reprezintă acum mai mult de jumătate din secvenţele Omicron recoltate.

OMS a transmis că se ştiu încă puţine lucruri despre diferenţele dintre subvariante şi a cerut să se efectueze studii privind caracteristicile virusului, în special privind transmisibilitatea acestuia, capacitatea sa de a se sustrage protecţiilor imunitare şi virulenţa acestuia.

Maria van Kerkhove, director tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul OMS, a declarat presei marţi că informaţiile despre subvariantă sunt limitate, dar unele date iniţiale au indicat că BA.2 a avut „o majorare uşoară a ratei de creştere în comparaţie cu BA.1”.

Omicron provoacă, în general, o boală mai puţin severă decât variantele anterioare ale coronavirusului şi Maria Van Kerkhove a subliniat că, până în prezent, nu există dovezi că subvarianta BA.2 ar fi mai gravă.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*