Home » National » Spania a pierdut cea mai mare parte din românii care lucrau în țara adoptivă

Spania a pierdut cea mai mare parte din românii care lucrau în țara adoptivă

Spania a avut români, dar  i-a pierdut. Mai exact, țara adoptivă a pierdut 277.560 de români într-un deceniu şi plânge după muncitorii plecaţi să câştige mai bine în alte ţări din UE.

„Nu mai merită să trăiești aici”, povestește o româncă, potrivit unui reportaj publicat de El Periodico. Din 2012 încoace, românii s-au întors treptat înapoi în țara lor sau au plecat în alte state cu o situație economică mai bună, precum Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Italia. Construcțiile și agricultura sunt cele mai afectate sectoare de plecarea românilor din Spania: „Aducem oameni din zonele rurale din Ecuador și Columbia”, se plâng angajatorii spanioli.

Plecarea din Spania a devenit un fenomen obişnuit în ultimii ani în rândul muncitorilor români, cea mai mare comunitate străină din Spania în 2012. Atunci erau 833.764 de români înscriși, dar numărul lor depăşea cu siguranță un milion, întrucât mai erau câteva sute de mii care nu erau în evidenţă și lucrau la negru.

De atunci însă, numărul românilor a scăzut treptat. Potrivit datelor INE, în Spania a mai rămas puțin peste jumătate de milion români, 556.204 mai exact. Adică 277.560 de români au plecat în 10 ani.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*