Home » Administratie » Bani contra gunoaie! Taxa de salubrizare să fie direct proporțională cu cantitatea de deșeuri predată

Bani contra gunoaie! Taxa de salubrizare să fie direct proporțională cu cantitatea de deșeuri predată

Funcționarea sistemului integrat de management al deșeurilor rămâne una din prioritățile primarilor vasluieni. Prin taxa de salubrizare aflată în plată unele UAT-uri plătesc mai mult decât cantitățile de deșeuri predate și, din această cauză, trebuie luate măsuri pentru corectarea sistemului.

„Taxa de salubrizare să fie direct proporțională cu cantitatea de gunoi pe care o predăm și în felul acesta nu are nimeni de ce să se supere. Suntem la momentul când știm cu toții că toate prețurile au crescut și mă gândesc că operatorul cheltuiește mai mulți bani pentru colectarea deșeurilor prin influența prețurilor la combustibil și energie și atunci va duce la creșterea taxei. Dar dacă mergem la sintagma poluatorul plătește, eu îmi plătesc toată cantitatea de gunoi pe care o predau”, a spus  Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni.

Din acest an, vasluienii care trăiesc în mediul rural vor plăti o taxă de salubrizare mai mare cu 2 lei. Adică de la 5 lei/persoană la 7 lei/persoană. În schimb, vasluienii care trăiesc în mediul rural vor plăti aceeași taxă de salubrizare ca în anii trecuți de 11 lei/persoană. Pentru ca în anii următori taxa să nu mai fie ajustată, vasluienii trebuie să ia în serios colectarea selectivă a deșeurilor. În prezent, deșeurile sunt colectate selectiv în proporție de numai 1%.

Consiliul Județean Vaslui a finalizat, la sfârșitul anului trecut, fazarea proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui”. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*