Home » Local » Exodul sărăciei! În timp ce reabilităm drumuri și modernizăm școli, tinerii sunt cu bagajele făcute

Exodul sărăciei! În timp ce reabilităm drumuri și modernizăm școli, tinerii sunt cu bagajele făcute

de Dănuț CIOBANU 

Fără locuri de muncă și perspective reale de realizare profesională, tinerii părăsesc masiv comunitățile județului Vaslui. Primarii susțin că exodul forței de muncă este mai mare decât oricând, însă la nivel local nu există oportunități de angajare. Dacă autoritățile locale și centrale vor continua să ignore fenomenul imigrației, sunt toate șansele ca multe sate să rămână pustii, iar drumurile asfaltate, alimentările cu apă etc. să nu mai aibă beneficiari.

Exodul populației din comunitățile locale continuă și în acest an la un nivel îngrijorător. Criza economică dublată de creșterea spectaculoasă a prețurilor la energie, gaze naturale și combustibil au încetinit serios relansarea economiei locale, iar fără locuri de muncă tot mai mulți vasluieni se decid să plece din țară. Grav este faptul că mulți tineri nu se mai întorc, lucru care ar trebui să alarmeze atât autoritățile locale, cât și Guvernul de la București.

„Tinerii sunt cu bagajele făcute, lucru care mă întristează. La noi este o zonă de unde, sincer, nu a fost o afluență foarte mare. Ne pare rău că pleacă tinerii și o parte nu se mai întorc. Aceasta este o problemă majoră și guvernanții ar trebui să se gândească și să găsească soluții. În zona noastră nu există oportunități pentru foarte multe locuri de muncă”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

Și din comuna Cozmești sunt plecate în străinătate multe persoane, cele mai multe din satul Fâstâci, dar și din localitățile Bălești și Cozmești. Germania și Anglia sunt țările preferate de cei plecați, care lucrează cu precădere pe șantiere de construcții sau în abatoare.

„Oamenii au plecat de nevoie, pentru a-și întreține familiile mai bine decât o fac aici. Sperăm să nu mai plece atât  de mulți. Cred, totuși, că se va mai pleca până la îmbunătățirea situației și înființarea de locuri de muncă  în comunitățile noastre. La cei plecați se vede că se mai construiește o căsuță, se repară un gard. Ar vrea să plece mai mulți, dar plecă doar cei cu posibilități financiare”, a spus Sima Hristache, primarul comunei Cozmești.

Exodul masiv al vasluinilor în străinătate este dublat de un spor natural negativ al populației. Numărul deceselor îl depășește net pe cel al născuților vii, iar perspectivele sunt din cele mai sumbre.

„Dacă în anul 2012 făceam de sărbători 500 de cadouri la copiii de la școală, în 2020 am avut doar 195 de copii. Este un proces care nu se mai oprește. Consiliul Local Șuletea oferă un stimulent financiar de 1.000 de lei pentru noii născuți. Nu e o sumă mare, dar se cunoaște la natalitate”, spunea Ciprian Tamaș, primarul comunei Șuletea.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*