Potrivit Reuters, concluziile BCE au fost trase în urma unui sondaj în care au fost chestionate 74 de companii mari din afara sectorului financiar și realizat la mijlocul lunii ianuarie.

Condițiile de pe piața vestică devin din ce în ce mai aspre, iar înghețarea salariilor din ultimii doi ani a înrăutățit lucrurile.

„Au fost descrise anticipații ale unei rate semnificativ mai mari a creșterii salariale în domeniile în care recrutarea și păstrarea personalului este mai dificilă, de exemplu în domeniul construcțiilor, al transportului rutier de marfă și pentru experții IT”, se arată în raportul BCE.

Mai puțin de jumătate dintre companiile chestionate au raportat și o creștere a activității în ultimul trimestru al anului trecut, în condițiile în care mai mult de jumătate din total au crescut prețurile de vânzare. Majoritatea firmelor anticipează continuarea scumpirilor și în 2022, ceea ce va pune o presiune suplimentară și pe creșterea salariilor.

În 2021, salariul mediu brut în Zona Euro a fost de 1903 euro pe lună.

BCE urmărește cu mare atenție evoluția salariilor din Zona Euro, acest indicator fiind crucial pentru o eventuală creștere a dobânzilor. Joia trecută, Banca Centrală Europeană a recunoscut riscurile de inflație și a lăsat de înțeles că ar putea majora dobânda de referință. Ar fi prima decizie de acest fel din ultimul deceniu.

Sursa: Reuters