Home » Local » Premieră pe piața finanțărilor nerambursabile! CJ Vaslui aloca 600.000 de lei pentru românii de pretutindeni

Premieră pe piața finanțărilor nerambursabile! CJ Vaslui aloca 600.000 de lei pentru românii de pretutindeni

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aloca în anul 2022 suma de 600.000 de lei pentru finanțarea nerambursabilă a românilor de pretutindeni. Din categoria românilor de pretutindeni fac parte persoanele aparținând minoritățiilor naționale existente în statele din vecinătatea României, români emigranți, etnici care se recunosc de origine română, aflați în afara granițelor țării. Scopul programului este sprijinirea și consolidarea comunităților locuite de românii de pretutindeni, cu activitate în domeniul culturii, educației și cultelor.

Beneficiarii direcţi ai programului sunt organizațiile neguvernamentale ale românilor de pretutindeni; unităţile de cult ale românilor de pretutindeni etc. Proiectele sau acţiunile pentru care se propune acordarea finanțării nerambursabile sunt construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea unităţilor de învăţământ şi a cluburilor culturale ale românilor de pretutindeni; construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea bisericilor şi a altor unităţi de cult ale românilor de pretutindeni şi a centrelor educaţionale şi spirituale; construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea bibliotecilor românilor de pretutindeni etc.

Finanțările nerambursabile se acordă pe baza evaluării proiectelor sau acțiunilor de către o comisie de evaluare și se realizează efectiv prin acorduri de finanțare (contracte).

„Programul de finanțare aprobat va conduce la stimularea organizațiilor neguvernamentale ale românilor de pretutindeni cu domenii de activitate educație, cultură și culte din România sau din străinătate și a unităților de cult ale românilor de pretutindeni, de a desfășura proiecte și acțiuni destinate consolidării, protecției sau promovării identității culturale, etnice, lingvistice și religioase a românilor de pretutindeni”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: