Home » Agricultura » Strategia sărăciei! Într-un județ agricol, zootehnia este pe cale de dispariție

Strategia sărăciei! Într-un județ agricol, zootehnia este pe cale de dispariție

În maxim 10 ani, sectorul zootehnic va dispărea din județul Vaslui. Aceasta este prognoza pesimistă a specialiștilor în creșterea animalelor, care nu mai văd niciun viitor în acest domeniu.

„În curând, 10 ani spun mult, nu vom mai vedea oaie și vacă decât pe cutiile de ciocolată. Asta vă spune un om care face zootehnie de 25 de ani. Efectivele sunt tot mai mici, bătrânii care au crecut animale ori au murit ori nu mai pot să crească. Tineretul nici nu vrea să audă de așa ceva, dar nici nu sunt condiții ca să o spunem pe cea dreaptă. Va dispărea sectorul zootehnic în curând, de tot!”, a spus inginerul Daniel Mușetoiu, care deține o fermă de animale în zona Negrești.

Mai mult, criza forței de muncă din domeniu va face să dispară de pe piață și brânza de oaie. Din cauză că nu sunt oameni care să mulgă oile, fermierii se văd nevoieți să țină mieii până în toamnă.

„Nu avem personal care să mulgă oile, este o mare problemă. Vom lăsa mieii până în toamnă, când îi vom vinde. Lipsa personalului de muls cred că va face ca alimentul brânză să dispară din fema mea. E posibil să se întâmple așa în toate fermele, din cauza lipsei de personal”, a mai spus Daniel Mușetoiu.

De altfel, anul acesta, pentru Sărbătorile de Paște, carnea de miel va fi foarte scumpă. Cum prețul la cereale a explodat, crescătorii de animale locali trebuie să facă investiții majore pentru o furajare corectă a animalelor, efort financiar care se va reflecta direct în prețul mieilor, laptelui sau bânzei.

 (Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*