Cu toate că dovezile preliminare din mai multe țări indică faptul că varianta Omicron este mai blândă decât cele anterioare, un număr foarte mare de cazuri poate suprasolicita sistemele de sănătate la nivel global. Numărul de infectări a ajuns de la 300 la 400 de milioane în puțin peste o lună, în timp ce pentru a ajunge de la 200 la 300 de milioane a fost nevoie de cinci luni, conform analizelor Reuters. La nivel global, pandemia a ucis peste 6 milioane de oameni.

Țările care au raportat cele mai multe cazuri, ca medie a ultimelor șapte zile, sunt Statele Unite, Franța, Germania, Rusia și Brazilia, care au înregistrat aproximativ 37% din totalul de cazuri noi raportate la nivel global.

Aproximativ jumătate din noile infectări raportate la nivel mondial provin din țări din Europa. Cu toate acestea, mai multe țări europene ridică restricțiile antiepidemice. Continentul a raportat peste 131 de milioane de cazuri și peste 2 milioane de decese legate de COVID de la începutul pandemiei.

Aproximativ 62% din populația lumii a primit cel puțin o doză de vaccin COVID, în timp ce doar 11% dintre oamenii din țările sărace au primit cel puțin o doză, potrivit cifrelor oferite de Our World in Data.