Home » Business » Previziuni pesimiste! Fără o agricultură performantă, PIB-ul județului Vaslui va scade în 2022

Previziuni pesimiste! Fără o agricultură performantă, PIB-ul județului Vaslui va scade în 2022

Județul Vaslui își va menține cu greu în anul 2022 nivelul Produsului Intern Brut (PIB) din anul precedent. Singura șansă este ca sectorul agricol să performeze, iar celelalte industrii (rulmenți, confecții, încălțăminte, pielărie) să fie sprijinite să reziste pe piață sau chiar să se dezvolte.

„E greu să ne menținem PIB-ul, dacă nu cumva vom avea pierderi. E prematur să mă pronunț și aș vrea să purtăm această discuție în luna iunie, ca să vedem retrospectiv cum stăm pe primele șase luni ale anului. Pentru a ne menține PIB-ul trebuie dezvoltate acele industrii pe care le avem în județul Vaslui”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

În prezent, judeţului Vaslui ocupă o poziție periferică la nivel regional și național, în ceea ce privește PIB-ul. Potrivit datelor statistice oficiale, indicii de disparitate, calculaţi ca raport între PIB pe locuitor la nivel de judeţ şi PIB pe locuitor la nivel naţional, arată că în Regiunea Nord-Est niciun judeţ nu înregistrează performanţe superioare mediei naţionale (indice naţional = 100).

Indicii județului Vaslui arată astfel: 45,4% în 2000, 45,2% în 2015, 46,6% în anul 2017 şi 47,4% în anul 2018 – ultimul loc la nivel naţional. Practic, judeţul Vaslui se situează sub jumătatea mediei naţionale.

Conform prognozelor oficiale, în anul 2021 PIB-ul pe locuitor din județul Vaslui a fost de 5.633 euro/locuitor, iar până în anul 2024 acesta va crește la 7.210 euro/locuitor. La nivel național, printre cele mai puternice județe se numără Cluj cu un PIB de 21.147 euro/locuitor și Timiș cu 17.226 euro/locuitor. Județele cu care Vasluiul concurează la cele mai sărace zone din țară vor avea în 2024 un PIB mai mare: Teleroman – 9.499 euro/locuitor și Buzău – 11.331 euro/locuitor.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: