Home » Business » Antreprenori decepționați! Forța de muncă din județul Vaslui este blazată și prost calificată

Antreprenori decepționați! Forța de muncă din județul Vaslui este blazată și prost calificată

de Dănuț CIOBANU 

În ciuda problemelor economice de la nivel local, antreprenorii vasluieni au încă nevoie de forță de muncă calificată. Din nefericire, nivelul de perfecționare al forței de muncă existente este foarte scăzut, iar reprezentanții firmelor se plâng de acest fenomen. Mai mult, persoanele  care decid să se califice profesional pleacă imediat în străinătate, chiar dacă unele firme continuă să plătească salarii destul de bune. 

Piața forței de muncă din județul Vaslui se găsește într-o situație mai proastă decât oricând. Chiar dacă firmele au nevoie de personal calificat, pe piață nu există o astfel de ofertă. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că a discutat cu mai mulți patroni, care se plâng de slaba calificare a forței de muncă.

„Avem o forță de muncă prost calificată. Cei care se mai perfecționează pleacă afară. Sigur, că trebuie aici motivată, și eu am cerut personal oamenilor de afaceri să aibă în vedere fidelizarea forței de muncă prin creșterea salariilor, acceptabil de ambele părți. În același timp, prin inițierea unor cursuri de perfecționare pe care le facem și noi printr-o serie de proiecte și am calificat 700-800 de oameni în ultimii doi ani la nivel regional și județean”, a spus Ionel Constantin.

În prezent, la nivel local, pe lângă specialiștii din diferite domenii, există o mare penurie și de personal calificat și necalificat. Oamenii de afaceri sunt conștienți că, dacă nu își ajustează politica salarială, riscă să nu mai poate activa pe piață.

„Mi se pare că și aici întâmpinăm o oarecare rezistență. Pare, așa, blazată forța de muncă vasluiană, incapabilă să înțeleagă momentul și să se pregătească să fie mai bine perfecționată și să rămână alături de familie. Mirajul străinătății se pare că i-a cuprins pe mulți”, a mai psus Constantin.

Spre exemplu, criza forței de muncă cu care se confruntă firmele de construcții va fi foarte greu de depășit în următorii ani. Este vorba despre o lipsă acută de muncitori calificați, dar și de ingineri specialiști. Ioan Ciomaga, directorul Viacons Rutier, spunea la finalul anului trecut că încearcă să angajeze patru ingineri de drumuri și a reușit să angajeze doar o persoană.

„Noi am gândit și trebuie să aplicăm o politică salarială, pentru că altfel lacătele sunt foarte aproape și mai trebuie o cheie și am închis. Politica noastră a fost, este și va fi să creeze salarii comparabile cu cele mai mari societăți. Vorbim de șoferi, mecanici care sunt foarte greu de găsit și tentațiile sunt mari afară și atunci noi trebuie să încercăm să ne aliniem aproximativ cu cei de afară. Asta înseamnă ca salariile să fie aproape cu 70% mai mari, ceea ce înseamnă un efort pe care societatea trebuie să îl suporte, dacă vrem să realizeze lucrări de calitate”, a spus Ioan Ciomaga.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: