Home » Culture » Pandemia de COVID-19 nu a blocat achiziția de carte la Biblioteca Județeană Vaslui

Pandemia de COVID-19 nu a blocat achiziția de carte la Biblioteca Județeană Vaslui

În perioada pandemiei de coronavirus, Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a continuat achiziția de cărți. Chiar dacă în acești ani vânzările de documente ale editurilor s-au diminuat considerabil, biblioteca a încercat pe cât posibil să achiziționeze cărți. Motivațiile care au determinat o astfel de acțiune sunt multiple. În primul rând, pentru că așa e prevăzut de lege, iar în al doilea rând pentru că unitatea de cultură a dispus de bugetul necesar pentru a face astfel de achiziții.

Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene Vaslui, a spus că în felul acesta, s-a răspuns nevoii cititorului de a avea documente în format scris, în format de carte și în același timp, au fost spijinite editirule să își desfacă producția.

„Pentru anul 2022, bugetul este la fel de promițător, de îndestulător, astfel încât nicio clipă cititorul să nu simtă că s-a creat o ruptură în ritmicitatea cu achiziția de carte. Cartea este scumpă și nu tot românul își permite să cumpere carte să o citească, după care să o așeze pe un raft. Biblioteca are acest rol social, să vină în întâmpinarea celor cu posibilități materiale ceva mai limitate, care pot veni, împrumuta, lectura și înapoia cartea la bibliotecă”, a precizat Gelu Bichineț.

Din păcate, la fel ca în anii trecuți, la bibliotecile din mediul rural achiziția de carte se face mult mai greu. Chiar dacă în bugetele locale sunt prevăzute sume pentru achiziția de carte, spre finalul exercițiului bugetar aceste fonduri sunt orientate către alte domenii. În multe situații, sunt fundații și asociații care vin în sprijinul bibliotecilor publice cu posibilități financiare scăzute pentru a avea cărți bune.

În prezent, fondul Bibliotecii Județene Vaslui se ridică la 400.000 cărți, anual fiind împrumtate publicului 119.000 unități de documente.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*