Home » Agricultura » Prăpăd în agricultură! Fermierii vasluieni estimează în acest moment pierderi de 50% din producție

Prăpăd în agricultură! Fermierii vasluieni estimează în acest moment pierderi de 50% din producție

de Dănuț CIOBANU 

Fermierii din județul Vaslui sunt extrem de îngrijorați în ceea ce privește dezvoltarea culturilor agricole. La această dată, parcele întregi semănate cu grâu nu au răsărit, iar pierderile estimate în acest moment sunt de circa 50% din producție. Dacă în următoarea lună nu vor cădea precipitații și culturile răsărite în prezent vor fi compromise.

Viorel Humă, fermier în zona Ștefan cel Mare, ne-a spus că situația din agricultură este critică atât la cultura de grâu, cât și la rapiță, din cauza secetei din toamna anului trecut.

„Plantele nu au răsărit uniform. Cele care au avut umiditate aproape sunt dezvoltate normal, iar cele pe care le-a prins gerul au cam înghețat. Să vedem ce dă Domnul cu ploile, dacă va fi o primăvară-vară tot la fel fără ploi. Pentru irigații nu sunt posibilități, totul este la mila Domnului! Anul trecut a plouat prin noiembrie, atunci vegetația a plecat. Cultura dacă nu are umiditate nu te poți aștepta la producții bune, nu poți să îți acoperi nici cheltuielile”, a spus Viorel Humă.

Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi precipitații, pe fondul vântului de primăvară și rezervele actuale de apă din sol vor dispărea.

„Grâul a răsărit pe ici pe colo, el trebuia să fie acum ca gazonul. Așa, cu o răsărire în februarie, nu ne așteptăm la recolte bune. Spre 50% pierderi avem acum din cauza secetei și vom vede ce e de a cum încolo. Avem credite la bănci pentru a ne achiziționa tehnica necesară. Nu ne dă nimeni gratuit, luam utilajele cu ceea ce facem noi”, a mai spus Viorel Humă.

La rândul lui, Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a spus că rezerva de apă din sol este mică, dar nu trebuie să intrăm în panică. Dacă în următoarea perioadă nu vor fi precipitații, atunci procesele de creștere și dezvoltare a plantelor vor avea de suferit.

„Producătorii locali au experiență și își asigură hibrizi rezistenți la secetă. Vor fi întoarse culturi la rapiță, deoarece condițiile de semănat au fost dificile. Plantele au răsărit neuniform și 2.000 de hectare semănate cu rapiță au fost întoarse în mai multe zone ale județului”, a explicat Gigel Crudu.

La finalul anului trecut, dintr-o suprafață totală semănată cu grâu de 65.957 hectare, plantele au răsărit numai pe 16.688 hectare (25% din suprafața semănată). Potrivit datelor DAJ Vaslui, pe 16.895 hectare grâul a răsărit parțial sau este în curs de răsărire, în timp ce o suprafață de 32.374 hectare este nerăsărită (49% din suprafața totală semănată).

Dacă ne referim la anul precedent, situația este într-adevăr îngrijorătoare. În 2021 a fost semănată în total cu grâu 64.418 hectare, din care 48.745 hectare răsărite, 10.513 hectare parțial răsărite sau în curs de răsărire și doar pe 5.160 de hectare (0,8% din suprafața totală semănată) plantele nu au răsărit.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: