Home » Local » Concilierea dintre sindicat și conducerea Transurb a căzut! Sindicaliștii vor picheta din nou Primăria Vaslui

Concilierea dintre sindicat și conducerea Transurb a căzut! Sindicaliștii vor picheta din nou Primăria Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Sinducatul Liber Independent din SC Trasurb Vaslui a declanșat conflictul de muncă cu patronatul. Sindicaliștii acuză nefinalizarea negocierilor la termenul fixat, precum și neacceptarea revedicărilor formulate de angajați. Sindicaliștii au anunțat Inspecția Muncii Vaslui de declanșarea conflictului de muncă și au solicitat concilierea. Procedura consilierii care a fost fixată pentru data de 18 februarie nu va mai avea loc, din cauza neparticipării reprezentării patronatului. 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a delegat o persoană pentru a participa la conciliere conflictului de muncă. Inspecția Muncii a convocat la sediul instituției cele două părți în data de 18 februarie 2022, în vederea realizării procedurii de conciliere a conflictului colectiv de muncă de la nivelul SC Transurb Vaslui.

În cursul zilei de 15 februarie 2022, ITM-ul a anuțat conducerea sindicatului că patronatul SC Transurb a declinat convocarea la concilierea conflictului de muncă, invocând Legea nr. 55/2020 care prevede „Pe durata stării de alertă se interzice declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă”, inclusiv în unitățile care asigură transportul în comun.

Prin urmare, organizarea concilierii nu mai poate fi realizată, având în vedere neprezentarea reperezentanților patronatului și invocarea legislației în vigoare.

Vasile Ioniță, liderul Sindicatului Transurb Vaslui, a spus că va transmite o adresă Inspecției Muncii, pentru a vedea dacă concilierea conflictului de muncă a fost îndeplinită, chiar dacă cele două părți nu au participat la respectiva procedură.

„Noi trebuie să urmăm pașii legali pentru declanșarea grevei. Nu mai putem trăi cu salarii minime, pe când toate se scumpesc. Cu siguranță până la sfârșitul acestei luni vom organiza un pichet în fața Primăriei Vaslui, la care vor participa colegi din țară, inclusiv de la București”, a spus Vasile Ioniță.

Recent, conducerea SC Transurb a solicitat Consiliului Local Vaslui aprobarea unei finnațări în valoare de 351.325,28 lei, necesară pentru achitarea obligaţiilor stabilite prin sentinţele judecătoreşti executorii pronunţate de Tribunalul Vaslui în perioada octombrie – decembrie 2021. Potrivit documentului transmis Primăriei Vaslui, suma de 351.325,28 lei este formata din: drepturi salariale 242.010 lei, cheltuieli de judecată 27.239,4 lei, indicele preţului de consum 21.586,17 lei. dobânda 28.005,58 lei și cheltuieli executare pentru 31 salariaţi 32.484,13 lei. Până la data de 17.01.2022 doar 31 de salariaţi au inițiat procedura executării silite.

Solicitarea finanțării se face având în vedere somaţiile de plata promovate de Biroul Executoriu Judecătoresc Siltra Alin urmare a executării sentinţelor instanţei de judecată prin care 41 de salariaţi ai SC Transurb SA au solicitat în instanţa unele drepturi salariale din perioada anilor ianuarie 2017- februarie 2020, prin care s-au instituit măsură executării silite asupra SC Transurb SA; Dispoziţiile Ordonanței nr. 22 din 30 ianuarie 2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii; Dispoziţiile Ordonanței nr. 26 din 21 august 2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ- teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară.

În solicitarea către municipalitate se mai precizează că sentinţele nu sunt rămase definitive și irevocabile, ele urmând parcursul controlului judiciar de la Curtea de Apel Iaşi.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: