Home » National » Klaus Iohannis: Avem 600 km de graniță cu Ucraina și este posibil să apară un flux de migranți, în cazul unui conflict cu Rusia. Suntem pregătiți

Klaus Iohannis: Avem 600 km de graniță cu Ucraina și este posibil să apară un flux de migranți, în cazul unui conflict cu Rusia. Suntem pregătiți

Seara trecută, Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă după reuniunea informală de la Bruxelles a Consiliului European. Președintele a precizat faptul că România este pregătită să ia orice măsură decisă la nivel european în ceea ce privește criza ucraineană, afirmând totodată că țara este pregătită în eventualitatea unui flux de migranți dinspre Ucraina.

Astăzi am venit la Bruxelles, unde am avut o întâlnire în format Consiliu European dedicată situației de la granița Ucrainei cu Rusia. O problemă care pe noi ne preocupă foarte mult, dar și pe ceilalți, evident. A fost o întâlnire scurtă, dar foarte bună. Cea mai importantă concluzie a fost că trebuie să rămânem uniți și în eforturile diplomatice și în cele economice“, a declarat Iohannis.

Întrebat despre ce măsuri concrete pregătește România dacă situația de la granița cu Ucraina se va înrăutăți și dacă există posibilitatea de a primi refugiați în țară în eventualitatea unui război, președintele a răspuns că statele europene vor acționa împreună, de comun acord, și că România este pregătită pentru o astfel de situație.

Noi avem 600 km de graniță cu Ucraina și este posibil să apară un flux de migranți. Suntem pregătiți pentru această situație. În chestiuni de impact economic, suntem pregătiți. Avem și noi măsuri specifice pregătite, dar trebuie să știm foarte clar – noi ne dorim soluții diplomatice, nu ne dorim sancțiuni. Vrem ca situația să fie detensionată prin dezescaladare și prin calmarea tensiunilor“, a continuat președintele.

Klaus Iohannis a precizat și că s-a pus problema grupului NATO sub comanda Franței într-o întâlnire de miercuri seară cu președintele francez Emmanuel Macron, dar că formațiunea nu a fost aprobată oficial la nivel NATO.

„Rămânem implicați, Franța dorește să fie națiune cadru, noi ne dorim ca acest Battle Group să fie poziționat în România. Noi știm unde va fi poziționat acest Battle Group, însă acest grup nu este aprobat formal la nivel NATO, dar suntem optimiști că aliații vor agrea acest format. Discuțiile vor fi purtate în primăvară, iar când totul va fi stabilit, vom putea face declarații publice, dar acum încă nu”, a mai adăugat Iohannis.

 

sursă: biziday.ro

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: