Home » Culture » Achizițiile de carte sunt la mâna primarilor! Sunt biblioteci care nu au mai primit bani de ani de zile

Achizițiile de carte sunt la mâna primarilor! Sunt biblioteci care nu au mai primit bani de ani de zile

Bibliotecile comunale de la nivelul județului Vaslui au trecut foarte greu peste perioada pandemiei de coronavirus. Unele unități abia mai reușesc să satisfacă nevoia de lectură pe care o manifestă utilizatorii la nivel local. Din păcate, sunt biblioteci care nu au mai primit fonduri de ani de zile pentru achiziția de cărți. De asemenea, sunt și biblioteci unde primarii au înțeles nevoia de a avea documente noi și au alocat fonduri satisfăcătoare pentru achiziția de carte.

Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii Județeane ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, a spus că bibliotecile comunale, municipale și orășănești aparțin comunității, și nu bibioteca județeană face achizițiile de carte.

„Acolo unde primarul a înțeles că nu dăunează grav sănătății cititul, acolo unde primarul are în preajmă și consilieri știutori de carte, regăsim pe lista de achiziții foarte multe documente. Acolo unde primarul este din start autoștiutor și distribuie bugetul așa cum vrea el, cum consideră că este mai bine, nebăgând în seamă școala, biblioteca, dispensarul, vom înregistra în acele UAT-uri carențe foarte mari, care de regulă se refac foarte greu”, a explicat Gelu Bichineț.

În prezent, fondul Bibliotecii Județene Vaslui se ridică la 400.000 cărți, anual fiind împrumtate publicului 119.000 unități de documente.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*