Home » Administratie » Atenți la Garda de Mediu și Apele Române! Fonduri noi pentru SMID Vaslui

Atenți la Garda de Mediu și Apele Române! Fonduri noi pentru SMID Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a alocat în acest an o serie de fonduri pentru rezolvarea părții de levigat de la depozitul ecologic de la Roșiești. La finalul anului trecut, a fost finalizată fazarea proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” (SMID).

„Căutăm soluții de dezvoltare pentru partea de levigat. Știți că acolo, în relația cu mediul și Apele Române, trebuie să fim la un standard foarte ridicat. Am trecut de la capitolul dezvoltare o serie de sume pentru a rezolva această problemă legată de levigat”, a precizat Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Depozitul de la Roșiești are în componență o stație de sortare care este construită în perimetrul amplasamentului și a început să funcționeze efectiv începând cu luna ianuarie 2020. Stația de sortare din cadrul CMID Roșiești are o capacitate maximă de 28.500 tone/an și funcționează alternativ pentru cele două fluxuri procesate: 14.500 tone pentru hârtie și carton și 14.000 tone pentru plastic și metal. Stația de sortare funcționează în cadrul contractului de delegare încheiat cu SC Romprest Energy SRL, operatorul CMID Roșiești pe o durată de 25 ani.

SMID a mai prevăzut închiderea și reabilitarea depozitelor urbane neconforme existente în Bârlad, Huși și Negrești, precum și acordarea de asistență tehnică și supervizarea lucrărilor (incluzând măsuri de publicitate și conștientizare a populației în vederea reducerii cantității de deșeuri sau separării materialelor reciclabile și a deșeurilor biodegradabile la sursă).

Tot în cadrul proiectului au fost achiziționate și 24 de mașini, dintre care 6 autocamioane cu remorcă pentru stațiile de transfer și 18 camioane compostoare pentru preluarea selectivă a deșeurilor din județ. De asemenea, au fost achizitionate echipamente de colectare: containere metalice și din plastic pentru colectarea deseurilor menajere și reciclabile, unități de compostare individuală.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: