Home » National » ​​Marius Bodea (Senator USR): O dramă națională: 30.000 de femei și copii au fost agresați în familie

​​Marius Bodea (Senator USR): O dramă națională: 30.000 de femei și copii au fost agresați în familie

Violența în familie continuă să fie una dintre marile probleme nerezolvate ale României. Cifrele sunt crunte. Cifrele înseamnă, de fapt, vieți curmate și destine distruse. Nu e doar o statistică spre care să privim în trecere. E o urgență care trebuie abordată cu fermitate și empatie.

Aproape 30.000 de femei și copii au reclamat, anul trecut, că au fost loviți de parteneri, de părinți sau de alte rude.

38 de femei și două fete au fost ucise de partener sau membri ai familiei, 237 de femei și fete au fost victime ale violului în familie. 166 de victime minore au fost abuzate sexual tot în familie, arată datele obținute de Centrul FILIA în parteneriat cu E-Romnja, Asociația Transcena, Asociația ANAIS și Asociația FRONT.

Nivelul de violență este cu atât mai înspăimântor cu cât vine tocmai de la cei care ar trebui să te protejeze. Oamenii care ar trebui să îți fie alături și te susțină – partenerul de viață, tata, mama, fratele, în fața cărora ești fără apărare emoțională și fizică, sunt tocmai cei care comit aceste abominabile crime.

Iar cifrele doar zgârie suprafața, pentru că arată doar faptele pe care cei agresați au avut curajul să le reclame autorităților. În realitate, există un număr mult, mult mai mare de femei și copiii cărora fie le este frică să-și reclame apropriații, care se pot răzbuna în lipsa unei protecții reale din partea instituțiilor statului, fie nu au încredere că acestea vor pedepsi pe vinovați.

În 2021 au fost emise 11.047 de ordine de protecție provizorii, din care 4.870 transformate în ordine de protecție. Teama celor agresați este confirmată de și organizațiile menționate. În 40% dintre cazurile în care polițiștii au constatat existența unui risc ridicat, victimele au refuzat emiterea ordinului de protecție.

Teama este justificată, din păcate, pentru că statul român face prea puțin, iar în unele cazuri nu face nimic pentru a-și proteja femeile și copiii. Agresorii primesc pedepse cu închisoarea nesemnificative, când nu sunt lăsați liberi de tot, iar victimele sunt arătate cu degetul nu doar de oamenii simpli, ci chiar de polițiști, procurori, judecători.

Trag un nou semnal de alarmă către acest guvern și către partidele care compun coaliția de guvernare. Criza de sănătate și criza economică spre care ne îndreptăm accentuează violența. Aplicați legile care există deja, adoptați-le mai repede pe cele care sunt în Parlament, acte normative propuse de colegii mei de la USR, dar și alți colegi parlamentari.
Noi vom susține tot ceea ce vine în sprijinul victimelor violenței în familie.

Există bani suficienți, naționali și din fonduri europene, pentru a susține și crește un sistem corect și puternic de protecție.

Trebuie doar voință. Deocamdată, voința e mică. Mult prea mică.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*