Home » Invatamant » Ultima șansă! Proiectul de modernizare a Liceului Tehnologic Vladia va fi trecut pe fonduri europene

Ultima șansă! Proiectul de modernizare a Liceului Tehnologic Vladia va fi trecut pe fonduri europene

Primăria Dragomirești este în căutarea unor soluții pentru a rezolva

situația Liceului Tehnologic din satul Vladia. Pentru modernizarea unității de învățământ, este asigurată o finanțare prin proiectele europene de la AFIR de aproximativ 500.000 de euro. Cum AFIR nu mai suplimentează fondurile pentru acest obiectiv de investiții, ar mai fi nevoie de fonduri de la Ministerul Educației pentru a duce la bun sfârșit proiectul de modernizare.

Pentru a face cât mai atractiv proiectul pentru firmele de construcții, Consiliul Local Dragomirești a suplimentat cheltuielile neeligibile cu suma de 1,8 milioane de lei. Cu toate acestea, nu s-a prezentat niciun constructor la licitația publică, deoarece suma nu este atractivă.

În total, pentru reabiliitarea liceului ar fi nevoie de 31 miliarde de lei vechi. Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești, a spus că va continua să discute la nivel județean cu factorii de decizie, pentru a primi un sprijin financiar în vederea implementării acestui proiect. Dacă până la sfârșitul acestui an nu vor fi identificate soluții, proiectul va fi depus pe fonduri europene.

„La acest liceu învață 100 de elevi, iar la școala profesională tot 100 de elevi. Este o cerere mare la unitatea de învățământ, iar noi nu putem acoperi locuri suficiente pentru școlarizare. La acest liceu își desfășoară activitatea 30 de cadre didactice, care fac naveta de la Vaslui, Bacău și Bârlad, pentru care noi acoperim anual cheltuielile cu naveta. Mai așteptăm în acest an, iar dacă nu găsim o sursă de finanțare vom trece proiectul de fonduri europene. Singura sursă de finanțare este prin POR 2021-2027”, a spus Dănuț Iacob.

În anul trecut, comuna Dragomirești a avut nevoie de circa 2 milioane de lei pentru parte de cofinanțare la diferite proiecte de dezvoltare. Comuna are în implementare cinci proiecte prin PNDL 1 și 2. Problema gravă este că autoritățile locale nu au bani la buget pentru partea de cofinanțare.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*