Home » Local » Încă un pas către un modern sistem public de iluminat la Bârlad!

Încă un pas către un modern sistem public de iluminat la Bârlad!

Primarul municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, informează că unul dintre proiectele importante pentru comunitatea locală – ”Modernizarea sistemului de iluminat public din Municipiul Bârlad” – a intrat în etapa îngropării cablurilor de alimentare cu energie electrică a corpurilor de iluminat.
„În momentul de față se lucrează pe strada General Vasile Milea, urmând ca lucrările să se extindă și pe restul străzilor vizate. Îngroparea rețelelor de alimentare cu energie electrică a sistemului de iluminat public este o cerință a Comunității Europene. Odată ce proiectul se va finaliza, Bârladul va avea un sistem de iluminat public modern, care va produce economii substanțiale la bugetul local și, în același timp, va reduce emisiile de carbon”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
Valoarea proiectului este de peste 10,6 milioane lei, cu TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR) și prevede modernizarea sistemului de iluminat public de pe 20 de străzi, respectiv B-dul Republicii, Șoseaua Tecuciului, Str. General Vasile Milea, B-dul Epureanu, Str. Mihai Eminescu, Str. Colonel Simonescu Sava, Str. Constantin Hamangiu, Str. Vasile Pârvan, Str. Paloda, Str. Nicolae Bălcescu, Str. Dragoș Vodă, Str. Mihai Viteazul, Str. Căpitan Grigore Ignat, Str. Ioan Popescu, Str. Marcel Guguianu, Str. Primăverii, Str. Ștefan cel Mare, Str. 1 Decembrie, Str. Popa Șapcă și Str. Fagului.
În total, alți aproape 25 de km din sistemul de iluminat public vor fi modernizați, la care se adaugă și o extindere de 3,7 km.
În paralel cu acesta, la Bârlad se derulează un al doilea proiect care vizează reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public: ”Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din municipiul Bârlad”. Lucrările au demarat de la începutul lunii aprilie și prevăd înlocuirea a 2.590 de corpuri de iluminat existente (inclusiv consolele), cu aparate de iluminat cu LED, de diferite puteri. Proiectul mai prevede implementarea unor sisteme de telemanagement și montajul a 13 module de tip Gateway. Finanțarea este asigurată de către Innovation Norway și are o valoare de peste 5.5 milioane lei (fără TVA). Lucrările sunt efectuate de SC GLOBALSERV ELIN SRL. Termenul de execuție este de 4 luni de la data predării amplasamentului.
În prezent, la nivelul municipiului Bârlad, pe lângă aceste obiective investiționale, mai sunt în derulare proiectele:
1. Construire creșă Mircea cel Bătrân (realizat 99%);
2. Construire corp nou Grădinița nr. 5 (realizat 55%);
3. Consolidare, modernizare și dotare a Școlii Profesionale (realizat 7%);
4. Extinderea rețelei de gaze naturale (realizat 90%);
5. Pachet asfaltare 9 străzi (realizat 90%);
6. Modernizare iluminat Grădina Publică (realizat 50%);
7. Investiție privată Dedeman și Kaufland (debut proiecte);
8. Varianta de ocolire a Municipiului Bârlad (realizat 35%):
9. Reabilitare și extindere rețele apă și canal (realizat 25%);
10. Modernizare, extindere și dotare Grădinița nr. 8 (realizat 15%).

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: