Home » National » Între 30-50% din toate cazurile de cancer pot fi prevenite!

Între 30-50% din toate cazurile de cancer pot fi prevenite!

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces din lume. Cancerul afectează pe toată lumea – tineri și bătrâni, bogați și săraci, bărbați, femei și copii – și reprezintă o povară enormă pentru pacienți, familii și societate.
Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătații), multe dintre aceste decese pot fi evitate. Între 30-50% dintre cancere pot fi prevenite prin alegerea unui stil sănătos de viață, cum ar fi evitarea tutunului și măsuri de sănătate publică, cum ar fi imunizarea împotriva infecțiilor care cauzează cancer.
Statistici, la nivel mondial:
– 10 milioane decese în anul 2020, una din 11 femei și unul din 8 bărbați decedând din cauza acesteia în fiecare an;
– cele mai frecvente 5 tipuri de cancer care ucid bărbații sunt (în ordinea frecvenței): cancerul pulmonar, hepatic, stomacal, colorectal și de prostată;
– cele mai frecvente 5 tipuri de cancer care ucid femeile sunt (în ordinea frecvenței): cancerul de sân, pulmonar, colorectal, de col uterin și de stomac;
– consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancer și este responsabil pentru aproximativ 25% din decesele cauzate de cancer;
– impactul economic al cancerului este semnificativ și în creștere. Costul economic total anual al cancerului a fost estimat la 1,16 trilioane USD.
Principalii factori de risc:
* Tutunul
Fumul de tutun conține peste 7000 de substanțe chimice, cel puțin 250 sunt cunoscute a fi dăunătoare și cel puțin 69 sunt cunoscute că provoacă cancer. La nivel mondial, consumul de tutun ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an, din cauza cancerului și a altor boli.
* Inactivitatea fizică, factorii dietetici, obezitatea și supraponderalitatea
Excesul de greutate și obezitatea sunt legate de multe tipuri de cancer, cum ar fi esofag, colorectal, sân, endometru și rinichi. Activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și o dietă sănătoasă pot elimina riscul. Excesul de masă corporală a fost responsabil pentru 3,4% dintre cazurile de cancer în 2012, inclusiv 110 000 de cazuri de cancer de sân pe an.
* Consumul de alcool
Consumul de alcool este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, ficat, colorectal și sân. Riscul de cancer crește odată cu cantitatea de alcool consumată. În 2016, cancerele cauzate de alcool au fost estimate a fi responsabile pentru 400.000 de decese în întreaga lume, predominant în rândul bărbaților.
* Infecții
Infecțiile care cauzează cancer, cum ar fi hepatita și virusul papiloma uman (HPV), sunt responsabile pentru până la 25% din cazurile de cancer. Sunt disponibile vaccinuri pentru virusul hepatitei B și unele tipuri de HPV și pot reduce riscul de cancer de ficat și, respectiv, de col uterin.
* Poluarea mediului
S-a estimat că poluarea aerului exterior a contribuit la 4,2 milioane de decese premature la nivel mondial în 2016, dintre care 6% au fost decese cauzate de cancer pulmonar. În plus, aproape 4 milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor cauzate de poluarea aerului casnic din cauza gătitului cu combustibili solizi și kerosen.
* Radiațiile
Expunerea la toate tipurile de radiații ionizante crește riscul apariției diferitelor tipuri de malignitate, inclusiv leucemie și o serie de tumori solide. Radiațiile ultraviolete (UV), și în special radiațiile solare, sunt cancerigene pentru oameni, provocând toate tipurile majore de cancer de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular (BCC), carcinomul cu celule scuamoase (SCC) și melanomul. Evitarea expunerii excesive și folosirea de protecție solară și îmbrăcăminte de protecție sunt măsuri preventive eficiente. Dispozitivele de bronzare care emit UV sunt acum clasificate ca fiind cancerigene pentru oameni pe baza asocierii lor cu cancerele de melanom de piele și oculare.
Parlamentul României a decis constituirea unui grup de lucru pentru realizarea unui Plan Național de Combatere a Cancerului care să corespundă nevoilor pacienților oncologici din țara noastră.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: