Home » National » Marius BODEA, Senator USR de Iaşi: „Groparii alegerilor în două tururi pentru primari”

Marius BODEA, Senator USR de Iaşi: „Groparii alegerilor în două tururi pentru primari”

Marius BODEA
Senator USR de Iaşi:

„Fără două tururi în alegerile locale, România nu este o democrație completă. Primarii nu au legitimitate, fiind aleși de multe ori de maxim 20% din cetățeni, iar conștiința faptului că nu mai au nevoie să convingă toți alegătorii dă loc la abuzuri și la corupție locală.

Din păcate, PNL i-a trădat încă o dată pe românii care, în decembrie 2020, au crezut că acest partid vrea modernizarea țării și o democrație reală.
A trădat pentru alianța corupției și a înapoierii cu PSD. Iar PSD nu are nici un interes să revină la cele două tururi, din moment ce tocmai ei au promovat această schimbare nefastă, iar principalii beneficiari sunt chiar primarii lor.

În 2020, PNL declara că revenirea la două tururi de scrutin în alegerile locale este o prioritate a partidului. A cerut votul românilor cu această promisiune. Astăzi, proiectul nu doar că rămâne îngropat în Parlament, dar nici un liberal nu îl mai dorește.

Visul așa zișilor liberali – de fapt niște pesediști vopsiți în galben – este ca alianța corupției și înapoierii cu PSD și UDMR să continue și în 2024. Alegerile în două tururi ar pune presiune pe primarii care nu și-au făcut treaba, de la PSD și PNL, pentru că ar da o șansă și competitorilor din opoziție.

Doar că, de un an, vedem că PNL-PSD-UDMR nu fac decât să omoare orice competiție politică, să blocheze orice inițiativă benefică pentru România și să transforme țara noastră într-un soi de Rusie în care cel care prinde o dată puterea nu o mai lasă până la moarte.

Am avertizat încă din 2020 că actualul sistem de alegeri într-un singur tur favorizează și perpetuează menținerea la putere a primarilor în funcție, indiferent dacă performează sau nu.

Aceștia pleacă tot timpul cu prima șansă, pentru că au la dispoziție fonduri publice cu care își fac campanie electorală și mențin astfel un monopol care poate fi spart cu mare greutate de către partidele noi și de către cei mai bine pregătiți candidați.

Ofeream atunci un exemplu care, din păcate, este valabil și azi: al primarului multiplu penal Mihai Chirica.

Dacă alegerile s-ar fi desfășurat în două tururi, Mihai Chirica nu ar fi avut nici o șansă să își reconfirme mandatul și Iașul ar fi fost eliberat de una dintre cele mai crunte mafii imobiliare din țară, controlată de primarul PNL fost PSD și investigată azi de către DNA și DIICOT.

Prioritatea PNL a devenit astăzi salvarea unor penali precum Chirica, nu respectarea promisiunilor făcute alegătorilor. Dar sunt convins că în cele din urmă alegătorii vor sancționa acest partid așa cum merită.

Pentru mine și pentru USR alegerile locale în două tururi rămân o prioritate. Au fost în 2020, sunt și astăzi și vom lupta până la capăt, în Parlament, pentru a reface democrația în România.”

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*