Home » Local » Speriați de scumpiri! În timp ce guvernanții se joacă cu voucherele pentru alimente, pensionarii au ajuns să ocolescă piețele!

Speriați de scumpiri! În timp ce guvernanții se joacă cu voucherele pentru alimente, pensionarii au ajuns să ocolescă piețele!

de Dănuț CIOBANU 

În condițiile în care guvernanții amână de la o lună la alta acordarea voucherele pentru alimente, mulți pensionari vasluieni nu mai fac față scumpirilor la alimente și utilități. Chiar dacă suma de 50 de euro la două luni este total insuficientă, oamenii sunt atât de săraci că se mulțumesc cu orice. Dacă facturile la gaze și energie au speriat lumea, în ultimele săptămâni și unele alimente au devenit un lux.

Pensionarii vasluieni așteaptă cu nerăbdare voucherele de 50 de euro pentru alimente. Tichetele vor fi acordate la fiecare două luni până la sfârșitului anului. Voucherele de 50 de euro vor fi distribuite începând cu 1 iunie, iar pensionarii le vor primi cu ajutorul Poștei Române. Chiar dacă suma primită de bătrâni este mică, sprijinul financiar poate fi decisiv pentru multe persoane.

„Oamenii sunt nemulțumiți! Acum sunt propuneri de facilități, de tichete, de vouchere, dar dacă rămân la nivel de propunere nu e bine. Oamenii încă așteaptă acele vouchere sociale. Valoarea de 50 de euro la două luni nu e suficientă, dar decât nimic e ceva! Avem peste tot majorări la facturi și alimente. Cel mai mult se resimt facturile de gaze și energie electrică. S-a făcut o plafonare de la 1 aprilie 2022, dar nu e un lucru bun că s-a plafonat la un preț maxim”, a spus Gică Crețu, președintele Sindicatului CNSLR Frăția Vaslui.

În ultimele luni, holul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vaslui este plin în fiecare zi cu persoane care solicită credite. Majoritatea celor care împrumută sunt bătrânii săraci, care au pensii între 1.200 și 1.600 de lei. O parte din solicitanți au rate la băncile comerciale pe care nu au mai reușit să le achite și apelează la îmrumuturile CARP pentru a mai stinge din datorii. Alte persoane iau credite pentru a-și ajuta copiii, care nu mai au locuri de muncă și nu mai au cu ce să se descurce. Oamenii nu vor să ia credite foarte mari, ci se limitează la sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.

”În acest an parcă nu vin Sărbătorile de Paște. Foarte puțini oameni auzi că se împrumută pentru masa tradițională de Paște. Nimeni nu mai zice că vin sărbătorile, nu-i auzi de iepuraș, de hăinuțe pentru nepoți, ci iau credite doar pentru strictul necesar. Oamenii nu-și mai permit să se împrumute pentru Paște, ci pentru lemne, probleme de sănătate etc. Cu aceste majorări de prețuri efectiv nu îți vine să mai faci nimic”, spunea Valentina Lupu, președintele CARP Vaslui.

Majorarea de la data de 1 ianuarie 2022 a indemizației sociale de la valoarea de 800 lei la 1.000 de lei a condus la creștere exponențială a numărului de pensionari care încasează pensia minimă. Potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, în luna decembrie 2021 în județul nostru erau 25.824 de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari. În ianuarie 2022, în județul Vaslui erau înregistrați 32.535 beneficiari de indemnizație socială pentru pensionari. Practic, numărul pensionarilor vasluieni care primesc pensia minimă a crescut cu 6.693 de persoane.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*