Home » National » Prețurile petrolului cresc cu peste 3%, după ce Comisia Europeană a propus oficial renunțarea la importurile de țiței rusesc

Prețurile petrolului cresc cu peste 3%, după ce Comisia Europeană a propus oficial renunțarea la importurile de țiței rusesc

După anunțul executivului european, cotația petrolului Brent a urcat cu 3,5 dolari până la 108,53 de dolari/baril, iar cel american WTI tot cu 3,5 dolari, până la 106 doari/baril.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat detalii ale planului pentru impunerea unui embargo treptat asupra importului de petrol din Rusia, care face parte din al șaselea pachet de sancțiuni pregătit de blocul comunitar împotriva Moscovei. Această etapă include și deconectarea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, de la sistemul de transfer bancar SWIFT.
Interdicția propusă de Comisia Europeană trebuie aprobată și de țările membre. Planul vizează renunțarea la importurile de țiței în decurs de șase luni și la cele de produse rafinate până la sfârșitul anului. Totuși, embargoul ar putea fi întâmpinat de rezistența unor țări precum Ungaria și Slovacia, puternic dependente de importurile din Federația Rusă.
Cele mai recente sancțiuni propuse vor avea nevoie de aprobare unanimă pentru a deveni al șaselea val de măsuri restrictive aplicate economiei ruse de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie. Măsurile sunt cele mai sensibile din punct de vedere politic de până acum, notează The Guardian.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: