Home » Local » Adio gaze! UAT-urile din România au depus proiecte de 57,7 miliarde de lei, iar finanțarea este de numai 7,5 miliarde de lei

Adio gaze! UAT-urile din România au depus proiecte de 57,7 miliarde de lei, iar finanțarea este de numai 7,5 miliarde de lei

Până la termenul limită de marți, 26 aprilie, Ministerul Dezvoltării a primit 1.209 cereri de finanțare de la autoritățile locale pentru înființarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de furnizare a gazelor naturale către populație, finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Cererile de finanțare depuse sunt în valoare totală de 57,7 miliarde de lei, iar majoritatea vizează înființarea de noi rețele de gaze în localitățile unde populația nu are acces la acest serviciu public. Bugetul total al Programului „Anghel Saligny” este de 65,5 miliarde de lei, din care 7,5 miliarde pentru investițiile în infrastructura de gaze.

În județul Vaslui foarte multe UAT-uri s-au asociat pentru a se racorda la sistemul de gaze naturale. Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, a spus că nu renunță la proiectul de alimentare cu gaze naturale, iar proiectul merge înainte. Comuna Todirești s-a asociat în acest demers cu comunele Țibănești și Tansa din județul Iași. Pe lângă cele două comunități din județul Iași proiectul de extindere a rețelelor de gaze naturale vizează și comunele Rafaila, Dumești și Băcești. Proiectul prevede construirea unei magistrale de la Parpanița, cu un reductor de presiune în zona Siliștea, de unde să se pompeze gazul către județul Iași.

„Nu se renunță la proiect, facem toate diligențele pentru obținerea de fonduri. Așteptăm să obținem finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, a spus Petrică Simiuc.

De asemenea, proiectul de gaze naturale promovat de comunele Hoceni, Crețești, Dimitrie Cantemir și Pădureni a intrat în linie dreaptă, în ceea ce privește întocmirea documentației. Se lucrează la studiul de fezabilitate și se fac demersurile necesare pentru obținere avizelor necesare de mediu, telefonie etc.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*