Home » National » Raed Arafat nu este de acord ca DSU să treacă din subordinea Ministerului de Interne la cel al Sănătății

Raed Arafat nu este de acord ca DSU să treacă din subordinea Ministerului de Interne la cel al Sănătății

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a oferit un punct de vedere asupra propunerii ca serviciul de urgență să treacă în subordinea Ministerului Sănătății.

Oficialul spune că Departamentul este un sistem integrat și care performează pentru că coordonează operațional structurile de urgență, inclusiv Serviciile Publice de Ambulanța și UPU-urile, încă de la înființare, în 2014

Astfel, Raed Arafat consideră că în cazul în care anumite atribuții ale DSU vor fi preluate de alte structuri, ”automat se slăbește sistemul și devine foarte greu să-l faci să funcționeze ca acum. Vom începe să ne uităm cine coordonează bucățile. Când vom ajunge la locul intervenției, vom vedea cum fiecare îl va întreba pe propriul șef ce are de făcut. S-ar putea ca șefii să nu discute între ei și să facem fiecare ce ne taie capul”.

Secretarul de stat argumentează că proiectul de lege de la care au pornit critici nu face decât să prezinte rolul DSU în cadrul MAI: ”Nu propunem nimic în plus. Această lege care a creat discuții – legea de organizare a MAI, ultima dată a fost actualizată în 2007, ori DSU a apărut în 2014. Acum se propune ca DSU să coordoneze activitățile de protecție civilă, asigurarea resurselor umane și financiare, oferirea de prim ajutor”.

Raed Arafat a mai adăugat: ”Faptul că noi coordonăm Salvamont nu a creat o problemă pentru autoritățile publice locale care finanțează. Același lucru se aplică și pentru sistemul medical de urgență. Finanțarea e mixtă, MAI finanțează, Ministerul Sănătății finanțează, dar în final finanțarea vine din sursă publică, bugetul de stat. Faptul că cineva finanțează nu înseamnă obligatoriu că doar acel cineva decide și coordonează, din momentul în care sistemul finanțat este unul foarte foarte interconectat și interdependent cu alte sectoare din alte ministere”.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: