Home » Agricultura » Războiul cu seceta costă! Investiții de peste 11 milioane de euro în amenajarea pentru irigații Albița-Fălciu

Războiul cu seceta costă! Investiții de peste 11 milioane de euro în amenajarea pentru irigații Albița-Fălciu

În prima etapă de reabilitare a amenajării pentru irigații Albița – Fălciu se va moderniza infrastructura principală de irigaţii ce deserveşte 10.075 hectare (ha). Această suprafaţă se regăsește la organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii care şi-au modernizat infrastructura secundară de irigaţii.

În cadrul acestui obiectiv de investiţii de la Albiţa – Fălciu, se vor reabilita următoarele: 4 staţii de pompare reversibile; 38,221 km canale de alimentare şi distribuţie a apei pentru irigaţii; 15 buc construcţii hidrotehnice, din care 12 buc podeţe şi 3 buc stăvilare.

Valoarea investiţiei actualizata la data de 01.01.2021 este de 50.664.394,63 lei cu TVA, respectiv 11.424.772,56 euro. În anul 2021 valoarea lucrărilor de reabilitare la acest obiectiv de investiţii realizată a fost de 12.557.480,06 lei cu TVA şi a constat în următoarele lucrări: reabilitarea conductei de aspirație zona Prut; montarea și punerea în funcțiune a instalațiilor hidromecanice, instalațiilor de amorsare, instalațiilor electrice de forță 0,4 KV iluminat, trafo, priză pământ la stațiile Bumbăta și Berezeni. Totodată, s-au reabilitat 13,8551 km de canale de irigaţii.

„Execuţia lucrărilor de reabilitare s-a efectuat ţinându-se cont şi de solicitările fermierilor constituite în cele 6 OUAI-uri, pentru livrarea apei pentru irigaţii. Datorită condițiilor meteorologice nefavorabile (temperaturile negative și precipitațiile care au împiedicat accesul utilajelor de transport beton și alte materiale) începând cu data de 05.12.2021 s-a emis ordin de sistare al lucrărilor, urmând ca reluarea să se facă atunci când condițiile meteorologice vor fi favorabile”, a spus Sandu Damian, directorul Agenţiei Naţională de  Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: