Home » National » Siegfried Mureșan: Parlamentul European solicită modificarea tratatelor europene

Siegfried Mureșan: Parlamentul European solicită modificarea tratatelor europene

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), coordonator al Grupului PPE din Parlamentul European la Conferința privind Viitorul Europei, a declarat următoarele:

„Am adoptat astăzi, în plenul Parlamentului European, o rezoluție referitoare la concluziile Conferinței privind Viitorul Europei în care cerem modificarea tratatelor Uniunii Europene.

Conferința privind Viitorul Europei a fost lansată oficial anul trecut, pe 9 mai, de Ziua Europei, și urmează să se încheie săptămâna viitoare, tot de Ziua Europei. Timp de un an, am avut o serie de dezbateri cu cetățenii europeni din toate țările membre despre provocările și prioritățile Europei. Am colectat idei și propuneri despre cum să pregătim Uniunea Europeană pentru viitor. Pornind de la concluziile conferinței, am adoptat astăzi, în Parlamentul European, o rezoluție în care solicităm convocarea unei Convenții privind revizuirea tratatelor europene, prin activarea procedurii prevăzute la articolul 48 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

La fiecare dintre crizele recente cu care ne-am confruntat, Uniunea Europeană a acționat unit și a venit în sprijinul oamenilor. La nivelul Uniunii Europene, am găsit soluții pentru a trece peste criza economică și financiară de acum 12 ani. Totodată, UE a fost unită în timpul crizei cauzate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și a apărat drepturile cetățenilor europeni. De la nivel european am venit, de asemenea, cu soluții pentru gestionarea crizei generate de pandemia de COVID-19. Datorită UE, vaccinul împotriva COVID-19 a fost disponibil în același timp pentru toate țările membre. Tot la nivel european a fost adoptat și cel mai mare plan de investiții din istoria Uniunii: planul de redresare post-COVID-19.

Mereu soluțiile la marile crize ale ultimilor ani s-au găsit la nivelul Uniunii Europene, iar oamenii au acum așteptări ca Uniunea să răspundă la toate problemele cu care se confruntă. Acest lucru a reieșit clar din discuțiile cu cetățenii în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei. Dar pentru a răspunde la toate așteptările oamenilor, trebuie să întărim Uniunea Europeană și să îi oferim mai multe prerogative.

Europa s-a schimbat foarte mult de la ultima modificare a tratatelor europene și se va schimba și mai mult în următorii ani. Tocmai de aceea, este nevoie de o reevaluare a prerogativelor actuale ale Uniunii. Vrem să dotăm Uniunea cu instrumentele de care are nevoie pentru a răspunde la așteptările oamenilor în domenii precum sănătatea, educația, protecția civilă, industria europeană.

De asemenea, considerăm că este nevoie de o simplificare a modului în care funcționează instituțiile europene și de mai multă transparență și responsabilitate în procesul decizional. Iar pentru a aduce aceste îmbunătățiri Uniunii Europene, este nevoie de o convenție privind modificarea tratatelor.

Cetățenii europeni și-au făcut vocea auzită în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, iar solicitările lor se regăsesc în concluziile Conferinței. Mai departe, este rolul nostru, al instituțiilor europene, să găsim soluții pentru a le pune în practică.”

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*