Home » Administratie » Programul „Anghel Saligny” aduce în județul Vaslui peste 1,4 miliarde de lei! Banii sunt pentru drumuri, poduri, apă și canalizare

Programul „Anghel Saligny” aduce în județul Vaslui peste 1,4 miliarde de lei! Banii sunt pentru drumuri, poduri, apă și canalizare

de Dănuț CIOBANU 

Guvernul a stabilit repartizarea pe județe a sumelor care vor fi alocate primăriilor prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Fondurile sunt destinate pentru lucrări de apă, canalizare şi modernizarea drumurilor şi podurilor. Județul Vaslui a primit în total suma de 1.466.217.476 lei, din care suma de 837.838.558 pentru drumuri și poduri și 628.378.918 pentru apă și canalizare.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a depus în total pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” șapte proiecte în valoare de 180 milioane de lei. Este vorba despre două poduri mari de la Albești și Zizinca – Deleni și 50 kilometri de drumuri județene. Drumurile județene nu au mai fost modernizate și se află într-o situație extrem de proastă. CJ-ul speră ca toate proiectele să câștige finanțare și, astfel, infrastructura locală să fie adusă la condiții decente de circulație.

Printre proiectele depuse pe PNI „Anghel Saligny” se numără „Reabilitare și modernizare DJ 245 L: DN 24 (Costești) – Chițcani – Pârvești – Mănăstirea Pârvești”. Drumul este într-o stare proastă, fiind prevăzut în strategia de dezvoltare a județului Vaslui 2021-2027 la capitolul drumurilor nemodernizate recent. Proiectul are o valoare totală de 15.789.582 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local al va fi de 415.676 lei (cu TVA).

Un alt proiect este „DJ 244 M: DN 24 – (Crasna) – Albești – Idrici – Roșiești (DJ 244 A)”. Valoarea totală a obiectivului de investiții este 18.143.612 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local va fi de 527.947 lei (cu TVA).

De asemenea, a mai fost trecut pe acest program de finanțare proiectul „Reabilitare şi modernizare DJ 244C: Huși (DN 24 B) – Pădureni – Leoști – Văleni – Urlați – Dimitrie Cantemir – DJ 244A (Mușata).

Valoarea totală a obiectivului de investiții este 39.455.496 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local va fi de 866.044 lei (cu TVA).

Un alt proiect vizează „Reabilitare şi modernizare DJ 244 K: DN 24 (Muntenii de Sus) – Tanacu – Bălţaţi – Crăsnăşeni – Leoşti – Vineţeşti – Olteneşti – Zgura, L = 19,000 km”. Valoarea totală a obiectivului de investiții este 61.755.209 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local al va fi de 1.340.481 lei (cu TVA).

Programului „Anghel Saligny” are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii. Programul va funcționa pe modelul PNDL cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor.

Primăria Cozmești a depus pe Programului Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” două proiecte, prin care intenționează să asfalteze toate satele din comună. Este vorba despre un pachet de drumuri comunale care se întind în patru sate componente pe o lungime de 15 kilometri. Valoarea investițiilor se ridică la peste 400 miliarde de lei vechi și, în prezent, toată atenția este îndreptată spre Ministerul Dezvoltării.

„Dacă primim aceste fonduri reabilităm toate drumurile comunale. Avem așteptări mari de la acest proogram de investiții”, a precizat Sima Hristache, primarul comunei Cozmești.

La rândul lui, Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, spunea că a depus proiecte noi pentru finanțare pe diferite programe, activitatea care a solicitat o implicarea activă la nivel local. Astfel, au fost depuse două proiecte pe Programul „Anghel Saligny”, pentru asfaltarea a două drumuri pe o lungime de 13 kilometri.

„Pentru anul 2022 avem pregătită o strategie de dezvoltare a comunei, prin care urmărim atingerea unor obiective. Ce depinde de noi am făcut. Am întocmit proiecte și așteptăm finanțarea. Sunt așteptări mari din partea populației. Dacă și din partea guvernanților vom avea o colaborare bună, vom aduce standardele de viață din comună la nivelul celor din zona urbană. Suntem atenți cu dezvoltarea infrastructurii și sperăm să reușim. În acest sens, așteptăm deschidere ministerială pentru a implementa aceste proiecte”, a spus Vasile Țabără.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: