Home » Agricultura » Controale în agricultura curată! Fermierii au fost verificați în etapele de producție, procesare și distribuție de produse ecologice

Controale în agricultura curată! Fermierii au fost verificați în etapele de producție, procesare și distribuție de produse ecologice

Inspectorii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui au realizat 25 de acţiuni de verificare a fermierilor care activează în domeniul agriculturii ecologice. Operatorii au fost controlați pentru activitatea de producţie în sector vegetal – animal/procesare- comercializare-import și export miere de albine/procesare – comercializare semințe oleaginoase și uleiuri vegetale, desfǎşuratǎ în sistem de agriculturǎ ecologicǎ.

„Sistemul de control în domeniul agriculturii ecologice garantează faptul că, produsele ecologice sunt realizate în conformitate cu exigențele impuse de cadrul legislativ comunitar și național, acoperind activitățile desfășurate de operatori în toate etapele de producție, procesare și distribuție de produse ecologice”, a explicat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

În anul 2021 au fost înregistraţi în sistem de agriculturǎ ecologicǎ 110 operatori, aceștia însumând un număr de 118 fișe de înregistrare. Conform datelor DAJ Vaslui domeniile în care se practică agricultură ecologică sunt:, 80 producǎtori în sector vegetal şi 29 producători în sectorul apicol; 3 procesatori (1 produse apicole, 1 obţinerea sucurilor concentrate de fructe, 1 prelucrarea semințelor oleaginoase – floarea soarelui); 4 comercianţi (1 fructe și sucuri de fructe, 1 produse apicole etc.

Producătorii agricoli care exploatează teren, utilizează în sistemul de agricultură ecologică o suprafață totală de 3.861,21 ha, din care: 1.862,30 ha conversie anul 1, 710,18 ha conversie anul 2, 36,15 ha conversie anul 3 și 1.252,58 ha certificate ecologic. Apicultorii au înscris în sistemul de agricultură ecologică un număr de 4.729 familii de albine, din care 593 familii în conversie și 4.136 familii de albine certificate ecologic.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: