Home » Administratie » UAT-urile din județul Vaslui primesc banii din Programul „Anghel Saligny”! Primarii speră ca repartizarea să nu se facă pe ușa din spate

UAT-urile din județul Vaslui primesc banii din Programul „Anghel Saligny”! Primarii speră ca repartizarea să nu se facă pe ușa din spate

de Dănuț CIOBANU 

Edilii din județul Vaslui vor afla în următoarele zile ce proiecte au finanțate prin Programul „Anghel Saligny”. Județul Vaslui a primit în total suma de 1.466.217.476 lei pentru drumuri și poduri și pentru dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare. Primarii speră că repartizarea fondurilor va fi echitabilă și nu vor fi diferențe majore între UAT-uri.

Primarii din județul Vaslui așteaptă cu nerăbdare repartizarea sumei alocare prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Județul Vaslui a primit în total suma de 1.466.217.476 lei, din care suma de 837.838.558 pentru drumuri și poduri și 628.378.918 pentru apă și canalizare.

Primarii speră că banii vor fi împărțiți corect și nu vor fi diferențe majore între diferitele comunități. O altă temere a primarilor este legată de graficul de implementare a acestor investiții. Dacă fondurile sunt alocate în această lună, înseamnă că semnarea contractelor de finanțare se va prelungi până la sfârșitul anului, urmând ca abia din anul viitor să se înceapă efectiv lucrările.

„Comuna Fălciu a depus pe Programul Național de Investiții trei proiecte în valoare de 80 de milioane de lei. Eu aș vrea ca acestă sumă care a revenit județului Vaslui să fie distribuită într-un mod deschis, să se spună: ăștia sunt banii și așa îi împărțim! Nu să se meargă pe ușa din spate, cu trasul de urechi etc. Acum toți primarii așteaptă pentru a vedea ce proiecte primesc finanțare”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

Guvernul a stabilit repartizarea pe județe a sumelor care vor fi alocate primăriilor prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Fondurile sunt destinate pentru lucrări de apă, canalizare şi modernizarea drumurilor şi podurilor. Județul Vaslui a primit în total suma de 1.466.217.476 lei, din care suma de 837.838.558 pentru drumuri și poduri și 628.378.918 pentru apă și canalizare.

Programului „Anghel Saligny” are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii. Programul va funcționa pe modelul PNDL cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor.

„Criteriile de selectare care au fost luate în considerare la alocarea sumelor au fost numărul de unități administrativ-teritoriale dintr-un județ, numărul de locuitori, ponderea localităților (UAT) unde gospodăriile nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale și impozitul pe venit colectat”, a spus Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: