Home » Business » Criză de personal calificat. Ionel Constantin: Școlile profesionale sunt goale! Toată lumea visează să aibă copiii cel puțin doctori

Criză de personal calificat. Ionel Constantin: Școlile profesionale sunt goale! Toată lumea visează să aibă copiii cel puțin doctori

de Dănuț CIOBANU 

Oamenii de afaceri din județul Vaslui au nevoie de forță de muncă calificată. Din păcate, la nivel local, pe lângă criza de specialiștii în diferite domenii, există o mare penurie și de personal calificat și necalificat. În tot acest timp, școlile profesionale sunt pustii, iar toate lumea vrea să meargă la facultate. Mai mult, școlile opun rezistență atunci când vine vorba de înființarea unor catedre noi care să răspundă cererilor de pe piața muncii.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că, în ultima perioadă, a avut discuții cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) pentru a veni în întâmpinarea cererii mediului economic. Din anul trecut, oamenii de afaceri participă în consiliile școlare pentru numirea direcctorilor, iar vocea antreprenorilor a fost ascultată.

„Acei oameni de afaceri care merg în consiliile școlare trebuie să fie capabili să ceară ce forță de muncă doresc, iar ISJ-ul să impună aceste cerințe școlilor, liceelor agricole, școlilor profesionale care sunt goale, goale! Toată lumea visează să aibă copiii cel puțin doctori. Nu merge oameni buni! Nu toți pot fi cu facultate”, a explicat Ionel Constantin

În prezent, piața forței de muncă din județul Vaslui se găsește într-o situație mai proastă decât oricând. Chiar dacă agenții economici au nevoie de personal calificat, pe piață nu există o astfel de ofertă. Mulți antreprenori se plâng de slaba calificare a forței de muncă.

„Multe școli sunt interesate să își păstreze catedrele pe care le au. Ei trebuie să desființeze unele catedre și să înființeze alte catedre atât de necesare paletei de meserii la nivelul județului nostru.Am discutat acest lucru și sunt de acord inspectorii. Sigur, ca orice lucru nou se face mai greu. Eu îi înțeleg și pe ei”, a mai adăugat Constantin.

Din nefericire, mediul de afaceri local nu a profitat de întoarcerea în țară a vasluienilor, din cauza pandemiei de coronavirus. Fără o strategie care să ofere o perspectivă optimistă de dezvoltare a județului Vaslui, fără a oferi locuri de muncă plătite decent, majoritatea oamenilor întorși din țările europene au plecat din nou la muncă în străinătate.

”A venit această forță de muncă, dar noi le putem oferi ceva?! Oamenii aceștia își spun: ne dă cineva de muncă sau ne ducem din nou la cules de sparanghel! Dacă vorbim de județul Vaslui, atunci să dezvoltăm agricultura, să cultivăm grâu, porumb, sfeclă de zahăr. Dacă nu le oferim nimic, normal că acești oameni pleacă”, spunea Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*