Home » Administratie » Județul Vaslui a primit 211,8 milioane de lei pentru infrastructura de gaze. Primarii susțin că suma este foarte mică

Județul Vaslui a primit 211,8 milioane de lei pentru infrastructura de gaze. Primarii susțin că suma este foarte mică

Județul Vaslui a primit o alocare de 211.842.757 de lei pentru gazele naturale în cadrul  Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Până la termenul limită de marți, 26 aprilie, Ministerul Dezvoltării a primit 1.209 cereri de finanțare de la autoritățile locale pentru înființarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de furnizare a gazelor naturale către populație. Cererile de finanțare depuse sunt în valoare totală de 57,7 miliarde de lei. Bugetul total al Programului „Anghel Saligny” este de 65,5 miliarde de lei, din care doar 7,5 miliarde pentru investițiile în infrastructura de gaze.

„Suma alocată județului Vaslui pentru infrastructura de gaze este total insuficientă. Și noi avem depus un proiect și doar pentru comuna Fălciu este nevoie de 90 de milioane de lei pentru a trage rețele de gaze în toate satele. Probabil această sumă va fi acordată unui UAT mai aproape de magistrala de gaze. Suma este foarte mică”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

În ultimii ani, mai multe comune din județul Vaslui s-au asociat pentru a se racorda la sistemul de gaze. Spre exemplu, proiectul de gaze naturale promovat de comunele Hoceni, Crețești, Dimitrie Cantemir și Pădureni a intrat în linie dreaptă, în ceea ce privește întocmirea documentației. Se mai lucrează la studiul de fezabilitate și se fac demersurile necesare pentru obținere avizelor necesare de mediu, telefonie etc.

„Este un proiect care la prima propunere a fost privit cu neîncredere, că nu se poate acest lucru. Putem face un astfel de proiect, pentru că am avut proiecte care la început păreau de neatins. Nu ne apucăm de o investiție, fără să fim siguri că nu este realizabilă. Lemnele sunt puține, scumpe și sunt șanse mari să promovăm un astfel de proiect de gaze naturale”, spunea Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: