Home » National » Săptămâna Diversității la UMF Iași (16 – 20 mai 2022)

Săptămâna Diversității la UMF Iași (16 – 20 mai 2022)

Ajunsă la cea de a doua ediție, Săptămâna diversității la UMF Iași își propune să aducă în atenția comunității academice ieșene subiecte încă tabu în societatea românească, precum discriminarea, platitudinea și monotonia în sistemul de educație românesc, dar și teme precum gândirea riscantă – curajul de a găsi soluții creative în situații de criză și ce mai înseamnă masculinitatea și feminitatea în lumea contemporană. Vor vorbi despre aceste subiecte reputați  psihologi, psihiatri, chirurgi, istorici, avocați și oameni de cultură. Se vor lansa cărți și se va vernisa o expoziție de fotografie. Evenimentul va avea loc în format hibrid, în perioada 16-20 mai 2022.

„Încă de anul trecut am îmbrățișat cu bucurie proiectul Comisiei Europene de a sărbători diversitatea în luna mai. UMF Iași este un spațiu caracterizat de multiculturalism și de toleranță. Așa cum spunea doamna Helena Dalli, comisara UE pentru Egalitate, «gestionarea diversității la locul de muncă trebuie să fie una dintre prioritățile principale pentru orice angajator din Europa, deoarece atunci când angajații sunt apreciați pentru cine sunt, aceștia se implică mai mult în munca lor și își folosesc pe deplin abilitățile și creativitatea». Este România zilelor noastre pregătită, chiar dacă au trecut 30 de ani de la căderea comunismului, să accepte și să aprecieze diversitatea și egalitatea de șanse, dincolo de ipocrizie și de formalism? Este important să abordăm astfel de subiecte și mă bucur că o serie de specialiști în diverse domenii au acceptat invitația noastră de a participa la «Săptămâna diversității»”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universități de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

 

Programul manifestărilor:

Luni, 16 mai 2022, ora 18, online

Invitat: dr. Gabriel Diaconu – psiho-traumatolog, specialist în intervenții de criză (București)

Tema dialogului: „Gândirea riscantă și riscurile gândirii”

Marți, 17 mai 2022, ora 17, Aula „George Emil Palade”

Conferința „Diversitate, platitudine și monotonie. Premise și consecințe ale reformei sistemului de educație din România”

Invitat: Mircea Platon, redactor-șef la Convorbiri literare (Iași), doctor în Istorie / The Ohio State University at Columbus, Ohio, SUA

Miercuri, 18 mai 2022, ora 17, Aula „George Emil Palade”

Dezbaterea „Discriminare, hărțuire, demnitate și egalitate de șanse”

Invitați: Aura Amironesei (avocat, UAIC), Marcel-Alexandru Găină (psihiatru, UMF Iași), Ioana Monica Ciolan (psiholog, UMF Iași), Tudor-Ștefan Rotaru (psihoterapeut, UMF Iași), Irina-Mihaela Jemnoschi-Hreniuc (chirurg plastician, UMF Iași), George Pleșu (economist și manager cultural, președintele Asociației Culturale AltIași)

Moderator: dr. Richard Constantinescu

Joi, 19 mai 2022, ora 18, online

Invitat: psiholog Sorin Lucaci (București)

Tema dialogului: „Inițierea în diversitate și etapele maturizării”

Prezentarea volumelor: „Redobândirea masculinității și cele 8 etape ale devenirii” – autor: Iron John și „Misterele femeii: simboluri și ritualuri de inițiere de-a lungul timpurilor” – autoare: Mery Esther Harding (Editura Herald, București)

16-31 mai 2022

Expoziție de fotografie: „Universitate și diversitate”

Autor: Doru Hobjilă (UMF Iași)

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: