Home » Local » Direcția Județeană de Statistică Vaslui: Se prelungește perioada de autotorecenzare cu încă două săptămâni!

Direcția Județeană de Statistică Vaslui: Se prelungește perioada de autotorecenzare cu încă două săptămâni!

Perioada de autorecenzarea a populației pe platforma online www.recensamantromania.ro a fost prelungită prin decizia Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și Locuințelor (CCRPL), această decizie importantă având la bază interesul crescut al populației din ultimele zile.

La sfârșitul acestei săptămâni existau în baza de date a Institului Național de Statistică circa 8,4 milioane de chestionare corectate și finalizate.Proporția la 1.000 de persoane a fost de 440 de chestionare finalizate, iar media de completare zilnică pe țară de 110.000 de chestionare, recordul absolut fiind înregistrat miercuri, 11 mai, cu aproape jumătate de milion de chestionare completate și finalizate într-o singură zi.

“Este o decizie extrem de bună a CCRPL care are la bază trendul ascendent al autorecenzării populației din ultimele zile, dar și reducerea costurilor per ansamblu la recensământ. Era o obligație morală și profesională pentru a prelungi perioadă și în niciun caz, nu se referă la vreo anumită teamă de colectare a datelor din teren. De fapt, totul este ]n corelare cu strategia naționalăîn domeniul statisticii oficiale pe care vrem să o implementăm în următorii ani în ceea ce privește realizarea recensământului, adică acesta să fie realizat exclusiv on-line, așa cum mai multe țări din UE îl realizează deja. Deci punctele de autorecenzare asistată din fiecare comună, oraș, municipiuale județului nostru vor fi deschise încă două săptămâni, până pe 27 mai. În aceste centre cetățenii sepot autorecenza cu ajutorul unui recenzor specializat, dacă nu dețin tehnica ori abilitățile necesare. Platforma de autorecenzare funcționează un pic mai lent în aceste zile, dar important este că funcționează. Recomand răbdare pentru cei care doresc să se autorecenzeze și le mulțumescîn mod deosebit celor care dau dovadă de ea. Până la urmă, aceast fapt denotă un puternic spirit civic al populației în îndeplinirea importantului obiectiv național care este recensământul din acest an”, a declarat Teodor Iancu, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică (DJS) Vaslui.

O altă hotărâre importantă luată de CCRPL privește dovada autorecenzării persoanelor care a fost prelungită până pe 15 mai 2023. Deci persoanele care s-au autorecenzat pot solicita respectiva dovadă de pe platforma electronică într-un termen de un an de zile, acest document fiindu-le necesar pentru obținerea zilei libere oferite de către statul român.

Cel de-al treisprezecelea recensământ din istoria României are două perioade de colectare a datelor statistice de la populației: autorecenzarea on-line (14 martie -27 mai) și înregistrarea informațiilor de la cetățeni prin clasicele interviuri cu recenzori de teren (31 mai-17 iulie), dar doar pentru persoanele și locuințele care nu au fost recenzate în prima perioadă.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: