Home » Agricultura » Ne înghite deșertul! 195.600 hectare de teren din județul Vaslui sunt afectate de fenomenul eroziunii

Ne înghite deșertul! 195.600 hectare de teren din județul Vaslui sunt afectate de fenomenul eroziunii

Agenţia Naţională de  Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui derulează lucrări de combaterea eroziunii solului aflate pe o suprafață amenajată de 195.600 hectare. Este vorba despre 11 amenajări care au ca principal scop combaterea eroziunii solului de suprafață și în adâncime, stingerea formaţiunilor torențiale, stăvilirea proceselor de alunecare a solului. Astfel, se dorește redarea în circuitul agricol a suprafețelor de teren afectate de aceste procese de degradare a solului, mărirea capacităților de producție a acestora, precum şi protecția obiectivelor social-economice.

Lucrările de combaterea eroziunii solului ce se regăsesc în aceste amenajări constau în drumuri de exploatare, canale dalate și canale de pământ, construcții hidrotehnice, lucrări transversale, podețe tubulare și podețe dalate, plantații antierozionale de protecție. Personalul din cadrul compartimentului de exploatare au asigurat paza și integritatea acestor lucrări, au verificat secţiunile de scurgere a canalelor de evacuare şi a podeţelor din amenajări pentru prevenirea inundării unor obiective social economice, a spus Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui.

Din păcate, o mare parte din suprafețele arabile din județ au un grad de fertilitatea scăzut, lucru care influențează prețurile cu care se tranzacționează terenurile. Conform datelor DAJ Vaslui, gradul de fertilitate al terenurilor este următorul: clasa I de fertilitate 5.834 hectare, adică 1,45% din totalul suprafeței arabile din județ care este de 401.039 hectare; clasa II de fertilitate 93.060 hectare (23,2%); clasa III de fertilitate 158.008 hectare (39,4%); clasa IV de fertilitate 105.896 hectare (26,5%); clasa V de fertilitate 38.241 hectare (9,5%).

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*