Home » Local » Recidiviști în munca la negru! Inspecția Muncii Vaslui a amendat de mai multe ori firme care utilizau munca nedeclarată

Recidiviști în munca la negru! Inspecția Muncii Vaslui a amendat de mai multe ori firme care utilizau munca nedeclarată

Cu toate că amenzile pentru munca nedeclarată sunt destul de mari, unii agrnți economici au recidivat în utilizarea muncii la negru. Gheorghe Chirvase, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, a spus că aceste firme au fost amendate de mai multe ori și sunt sub controlul inspectorilor de muncă.

„Obiectivul nostru e să controlăm, să prevenim, nu să închidem agenți economici. Toate aceste firme sancționate rămân sub controlul nostru. În fiecare an facem controale la firmele care au peste 50 de angajați. Cele 985 de verificări le-am făcut la angajatorii susceptibili că ar folosi muncă nedeclarată, din domenii precum construcțiile, comerțul, restaurante sau transport”, a spus Gheorghe Chirvase.

În primul trimestru al anului 2022 , în domeniul relațiilor de muncă au fost aplicate în total 57 de sancțiuni contravenționale. Din numărul total de sancțiuni, este vorba despre 31 de amenzi în valoare de 457.800 lei și 26 avertismente. Doar pentru munca nedeclarată au fost aplicate 12 de amenzi în valoare de 360.000 lei.

Tot pe segmentul depistării cazurilor de muncă la negru, anul trecut, au fost verificați 985 de angajatori, fiind depistate 125 de persoane care prestau muncă nedeclarată. În aceste cazuri, pentru fiecare persoană au fost aplicate amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei, valoarea totală a amenzilor fiind de 2.430.000 de lei. Cele mai multe persoane fără contracte individuale de muncă au fost descoperite în construcții (59 de persoane), comerț (13 persoane), restaurante (9 persoane), transporturi (6 persoane).

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: