Home » Business » În afara geografiei! Nici în autostrăzile desenate pe hârtie, Vasluiul nu are vreo șansă să fie menționat

În afara geografiei! Nici în autostrăzile desenate pe hârtie, Vasluiul nu are vreo șansă să fie menționat

de Dănuț CIOBANU 

Construcția unei autostrăzi care să lege județul Vaslui de restul țării și statele din vestul Europei rămâne un deziderat pentru antreprenorii locali. Din nefericire, Vasluiul nu face parte din niciun mare program de infrastructură, în timp ce alte orașe din Moldova nu lipsesc din strategiile de dezvoltare a autostrăzilor. Adrian Porumboiu a spus că, atunci când merge la București, unii prieteni îi spun că „vine din afara geografiei”. 

Omul de afaceri, Adrian Porumboiu, a spus că nu înțelege cum după atâția ani de zile, cei care conduc țara nu au prins județul Vaslui pe niciun traseu de autostradă.

„Ba o dăm cu Chișinăul că suntem frați, ba la Pașcani. Cu ce este deasupra Pașcaniul sau, mă rog, alte orașe pe unde trec autostrăzi și Vasluiul să nu fie prins! Măcar pe acel desen, că multe autostrăzi s-au făcut pe planșe, dar măcar pe o planșă dacă trecea prin Vaslui! Să încadrăm și noi mediul de afaceri vasluian în climatul intern și internațional. Care internațional?! Un investitor când vine se gândește cât face de la Iași până în Vaslui”, a spus Adrian Porumboiu.

Omul de afaceri a subliniat că nu aduce nicio critică unui partid sau politician, însă este absurd ca după atâția ani Vasluiul să fie ocolit. Adrian Porumboiu a adăugat că în discuțiile pe care le are cu un bun prieten din fotbal, George Copos, când ajunge la București este taxat că  „vine din afara geografiei”.

„Din păcate, trebuie să recunoaștem că nu știu câte județe din țară sunt ocolite de autostrăzi”, a concluzionat acesta.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui a fost unul din promotorii implementării proiectului privind construcția autostrăzii Târgu Mureș – Iași. În urmă cu două decenii, reprezentanții oamenilor de afaceri din județul Vaslui au demarat o campanie de promovare a proiectului, prezentând avantajele economice pentru Regiunea Nord-Est. Reamintim că petiția intitulată ”Salvați Moldova de Sărăcie” a rămas fără ecou și la nivelul autorităților județului Vaslui. Documentul a fost lansat de către CCIA Vaslui împreună cu Camera de Comerț Neamț, iar unul dintre punctele esențiale ale platformei era promovarea construcției autostrăzii Târgu Mureș-Iași.

Pentru Regiunea Moldovei, construcția autostrăzii este esențială pentru asigurarea dezvoltării economice. În prezent, agenții economici care exportă  marfă în țările Uniunii Europene fac între 10 și 12 ore până la granița de vest a României. Dacă am avea această autostradă, marfa din Moldova ar ajunge în Ungaria în maxim patru ore și, astfel, s-ar reduce mult costurile de transport. Mai mult, în zonă nu avem nici drumuri rapide, iar cele existente sunt proaste.

În cursul lunii mai 2018, Guvernul a anunțat că va adopta un pachet de investiții strategice realizate prin parteneriat public-privat, urmând să fie realizate, în acest fel, trei autostrăzi printre care și autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași –Ungheni.

Camera Deputaților a adoptat în data de 7 noiembrie 2018, proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iași-Târgu Mureș – intitulată Autostrada Unirii.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: