Home » National » Profesorii vor protesta mâine în fața Guvernului. Legea salarizării nu a fost nici acum aplicată
Membrii Uniunii Sindicatelor Libere din Învatamantul Preuniversitar (USLIP) protesteaza fata de alocarile bugetare pentru anul 2022, in fata prefecturii din Iasi , miercuri , 22 decembrie 2021. Inquam Photos / Liviu Chirica

Profesorii vor protesta mâine în fața Guvernului. Legea salarizării nu a fost nici acum aplicată

Miercuri, 25 mai, între orele 11-13, trei federații reprezentative din învățământ protestează în fața Palatului Victoria, pentru că Guvernul încă nu a aplicat legea Salarizării, la 2 ani de la termenul prevăzut legal, potrivit unui anunț publicat pe paginile de pe rețelele de socializare.

„Din ianuarie și până acum nu s-a stabilit nici măcar o întânire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii amânate din 2020. Și dacă aplică acum legea, inflația a depășit cu mult legea”, a spus pentru Edupedu.ro Cornelia Popa-Stavri, secretar general al FSLI.

Sindicatele din învățământ acuză Executivul că nici măcar nu au stabilit un calendar al aplicării legii salarizării, deși aceasta este finalizată din 2017, iar aplicarea ei a suferit multe amânări de-a lungul anilor. Profesorii au primit o singură tranșă de majorare a salariului după 2017, dar din 2020, au fost oprite plățile.

„Din cauza salariilor foarte mici și a creșterii accentuate a prețurilor la produsele de consum de bază, a scăzut dramatic puterea de cumpărare în rândul salariaților din educație, fenomen manifestat cu precădere la personalul nedidactic”, mai spun reprezentanții FSLI care anunță că peste 500 de persoane din toate cele 3 sindicate din învățământ vor veni miercuri, 25 mari, între orele 11-13 să protesteze în fața Palatului Victoria.

În prag de examene naționale, secretarul general al FSLI mai spune că sindicatele mai pot aștepta un răspuns de la Guvern până la finalul acestei luni până să decidă ce acțiuni iau mai departe. “O grevă știm ce ar însemna în acest moment. O destabilizare totală. Numai că primii care ar trebui să se gândească la partea aceasta sunt membrii Guvernului, nu noi. Nu poți cere performanță și schimbare și să nu plătești omul cu un salariu pe care tu cu mâna ta l-ai scris. Din ianuarie până acum au avut suficient timp,” spune reprezentantul FSLI.   

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*