Home » Local » Pandemia de COVID-19 a încărcat serios factura pentru concediile medicale

Pandemia de COVID-19 a încărcat serios factura pentru concediile medicale

Pentru asigurări și asistență socială, în cursul anului trecut s-au decontat 25.493,16 mii lei din care: 18.500,56 mii lei pentru asistență socială în caz de boli și invalidități si 6.992,60 mii lei pentru asistența socială pentru familie și copii.

Mihaela Chitariu, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vaslui, a precizat că aceste sume reprezintă sume recuperate de angajatori reprezentând indemnizațiile de concedii medicale plătite angajaților, precum și plata concediilor medicale și a indemnizatiilor de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază persoanele care au încheiat contract de asigurare cu CAS Vaslui.

„Decontarea concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină pentru COVID-19 a fost realizată cu prioritate din sumele alocate în bugetul FNUASS cu aceasta destinație. Decontarea concediile medicale s-a realizat cu prioritate pentru persoanele aflate în carantină, indiferent de locul în care aceasta a fost instituita, respectiv instituţionalizată, la o locaţie declarată de către persoana carantinată sau prin izolare, ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, şi pacienţilor diagnosticaţi cu infecţia COVID-19”, a explicat Mihaela Chitariu.

Pentru perioada stării de urgenţă instituite la nivel naţional, precum şi începând cu data de 15 mai 2020 în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, a fost creat cadrul legal care să permită ca certificatele de concediu medical să fie transmise de către medicii curanţi către persoanele asigurate și prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, persoanele asigurate au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru carantină sau izolare, fără îndeplinirea condiţiei privind stagiul de asigurare, iar indemnizaţia se suportă integral din bugetul de asigurări sociale de sănătate.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: