Home » Local » Se întețesc cotroalele! 10 persoane au fost depistate că lucrau la negru. Pentru fiecare muncitor amenda a fost de 20.000 de lei

Se întețesc cotroalele! 10 persoane au fost depistate că lucrau la negru. Pentru fiecare muncitor amenda a fost de 20.000 de lei

Agenții economici vor fi verificați de inspectorii muncii în ceea ce privește munca nedeclarată și munca subdeclarată. Potrivit actualei legislații, munca nedeclarată reprezintă primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

În contextul unei piețe a muncii în continuă dinamică și al intenției crescânde a angajatorilor de diminuare și sustragere de la plata reală a contribuțiilor datorate către bugetul asigurărilor sociale, a fost reglementată și munca subdeclarată.

Munca subdeclarată reprezintă „acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale”.

În luna aprilie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au efectuat 87 de controale la angajatorii susceptibili de a folosi munca nedeclarată și subdeclarată. „În cadrul controalelor au fost identificate 10 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată un număr de 7 angajatori au fost sancționați contravențional fiindu-le aplicate 7 amenzi. Pentru fiecare persoană identificată prestând muncă fără contract individual de muncă au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, valoarea totală a amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată și subdeclarată în luna aprilie 2022 fiind de 200.000 lei. Tot în luna aprilie au fost sancţionate 9 persoane fizice, cu amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată, pentru refuzul de a completa fişele de identificare”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*