Home » Local » Salariile bugetarilor cresc! Mediul de afaceri din județul Vaslui gâfâie să asigure lefuri mult mai mici la angajați

Salariile bugetarilor cresc! Mediul de afaceri din județul Vaslui gâfâie să asigure lefuri mult mai mici la angajați

de Dănuț CIOBANU 

Angajații din sistemul public vor avea salarii mai mari de la 1 iulie 2022. Creșterile sume cuprinse între 100 și câteva sute de lei. În timp ce bugetarii primesc resurse financiare pentru a depăși valul de scumpiri la utilități și alimente, în mediul privat situația este tot mai gravă. Costurile de producție cresc constant, sute de firme se închid, iar patronatul vasluian nu mai are posibilitatea să își plătească salariații.

Coaliția de guvernare a decis că salariile bugetarilor vor crește începând din data de 1 iulie 2022. Este vorba despre acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public. Astfel, salariile bugetarilor vor crește cu sume cuprinse între 100 și câteva sute de lei.

În tot acest timp, reprezentanții mediului economic de la nivelul județului Vaslui susțin că salariile din mediul privat sunt mai mici față de la stat, iar firmele nu pot concura cu statul atunci când vine vorba despre salarizare.

„Salariile noastre pe care le putem oferi salariaților nu pot fi la nivelul statului. Ca să îmi cer scuze pentru cei de la stat, sunt mulți care stau degeaba, foarte mulți sunt! Și când te duci cu o problemă la dumnealor, te privesc ca și când ai fi nimeni”, a spus Culița Croitoru, reprezentantul Majestic Dulce SRL.

Încă de la începutul acestui an, Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că sunt foarte multe cereri de majorarea a salariilor din partea sindicatelor, a celor din instituțiile statului sau private. Din păcate, creșterile salariilor pot fi posibile doar pentru persoanele care lucrează în sistemul bugetar.

„Cred că se vor face anumite ajustări salariale la nivelul instituțiilor de stat, a bugetarilor și foarte, foarte greu la nivelul întreprinderilor private. Toată lumea reclamă costuri. În fiecare zi se anunță că se închid până și brutării, cofetării, hoteluri, restaurante, din cauza faptului că nu mai au posibilitatea să-și plătească salariații. Au venit facturi la energie de ordinul zecilor de mii de euro, au venit facturi la gaze de ordinul miilor de euro, iar în aceste condiții nu cred că pot să reziste firmele românești”, a declarat Ionel Constantin.

Județul Vaslui se va clasa în următori ani pe ultimul loc din țară în ceea ce privește PIB-ul pe locuitor. Cu o valoare a PIB-ului de 7.878 euro/locuitor în anul 2025, Vasluiul va fi cel mai slab județ din România din punctul de vedere al producției totale, ceea ce se traduce într-un nivel de trai scăzut.

Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2021 – 2025, Vasluiul va avea în anul 2022 un PIB de 6.394 euro/locuitor. Potrivit aceleiași proiecții, în anul 2025, PIB-ul va crește la 7.878 de euro/locuitor, ceea ce ne plasează pe ultimul loc în România la acest indicator, care semnalează creșterea economiei și a productivității.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*