Home » Local » Viiturile au dărâmat două poduri din comuna Ivănești! Șase sate cu circa 900 de familii sunt izolate

Viiturile au dărâmat două poduri din comuna Ivănești! Șase sate cu circa 900 de familii sunt izolate

de Dănuț CIOBANU 

Ploile torențiale căzute în ultimele zile au avariat grav două poduri din comuna Ivănești. În urma acestor distrugeri, șase sate cu aproximativ 900 de familii sunt izolate. Viiturile au fost atât de puternice, încât segmente din cele două poduri s-au dărâmat, iar circulația este blocată. La fața locului au ajuns echipe de la ISU, Prefectura Vaslui, CJ Vaslui care au constatat pagubele. 

Vasile Novac, primarul comunei Ivănești, a spus că în comună au fost distruse peste 20 de kilometri de drumuri, dar cel mai grav lucru este afectarea celor două poduri. În cazul primului pod care trece peste râul Racova, au rămas izolate satele Coșca, Coșești, Fundătura Mare, Fundătura Mică și Valea Oanei, unde locuiesc circa 800 de familii.

„Este o situație critică, cu care nu m-am mai întâlnit până acum de când sunt primar. Sperăm să refacem cât mai repede cele două poduri, să putem oferi cetățenilor șansa de a ajunge în centrul comunei și de aici spre Vaslui sau Bacău. Pe pod nu se poate circula. Viiturile au slăbit stâlpii podului și nu se mai poate circula”, a spus Vasile Novac.

Un al doilea pod care s-a dărâmat din cauza precipitațiilor puternice este cel de la Gologofta. În acest caz, a rămas izolat satul Gologofta, care are circa 95 de familii.

Cum aceste poduri sunt foarte mari, cu o deschidere de maxim 12 metri, pentru lucrările de reparații sunt necesare fonduri financiare consistente. În condițiile în care de la bugetul local nu se poate susține o astfel de lucrare, speranța autorităților locale este la CJ Vaslui și Guvernul României.

„Problema mare este finanțarea. Mă gândesc ce surse de finanțare vom accesa pentru aceste reparații. Din bugetul local nu se pune problema, pentru că ar înseamna să direcționăm toate fondurile bugetului pe următorii 5-6 ani pentru aceast proiect de reabilitare. Fac un apel la conducerea CJ Vaslui și Prefectura Vaslui pentru a găsi rapid o soluție pentru acest pod și să îl redăm circulației”, a mai spus Vasile Novac.

Până la repararea acestor drumuri, în cazul unor situații de urgență, mașinile de pompieri sau salvarea vor trebui să ocolească pentru a ajunge în localitățile izolate.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: