Home » Local » „Ziua Porților Deschise” la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști Vaslui

„Ziua Porților Deschise” la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști Vaslui

Astăzi, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a onorat invitația conducerii Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști (SCDP) Vaslui, participând la evenimentul ”Ziua Porților Deschise”, ajuns la a treia ediție.
Acesta a vorbit despre necesitatea dezvoltării domeniului de cercetare în agricultură, care a fost marginalizat din dorința unui profit imediat.
„Am observat că există un atac extraordinar asupra pajiștilor, asupra pădurilor, care fac obiectul a numeroase interese. Acum, de exemplu, există o bătălie dură pentru acapararea unor suprafețe, care să devină parcuri eoliene sau parcuri fotovoltaice. Am vaga impresie că vor ieși învingători în această bătălie. Inițiativa economică și profitul merg mult înaintea rațiunii acestea mai profunde, care ne spune că trebuie să mai existe și pajiști, păduri, locuri în care să ne relaxăm, care să furnizeze oxigen pentru planetă. Asta e lumea în care trăim și mă bucur că o mână de oameni sunt încă implicați în activitatea de cercetare și sper că au înțeles un lucru esențial al timpurilor noastre că cercetarea aceasta, ca să fie validată, nu trebuie să se bucure numai de aprecierea specialiștilor, ci trebuie să depășească bariera aceasta a Centrului și să se reflecte în economie. Cineva să caute rezultatele acestor cercetări, să le aplice și să aibă satisfacția maximă în ceea ce privește. În acest fel, cercetarea va căpăta resursele necesare pentru a progresa”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
În cadrul Zilei Porților deschise, participanții au vizitat ferma Solești, pentru a observa soiurile create de stațiunea vasluiană, cu rol primordial în regenerarea pajiștilor.
În partea a doua s-a vorbit despre viitorul cercetării în agricultură, invitați fiind Aurel Florentin Badiu, vicepreședinte ASAS București, Costel Samuil, director științific în cadrul SCDP Vaslui, specialiști din țară, alături de o serie de primari și reprezentanți ai unor firme din sectorul agricol.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*