Home » Local » „POSTAPOCALIPTIC”, efectul dezastrului de la Cernobîl

„POSTAPOCALIPTIC”, efectul dezastrului de la Cernobîl

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, instituție aflată sub egida Consiliului Județean Vaslui, împreună cu Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați vă invită luni, 06 iunie 2022, ora 10:00, în Sala Multimedia la vernisajul expoziției de fotografie „POSTAPOCALIPTIC”, aparținând artistului fotograf Aurel Constantin Păduraru.
Expoziția este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, eveniment sărbătorit, în fiecare an, pe 5 iunie. Prin intermediul expoziție „POSTAPOCALIPTIC” ne propunem să tragem un semnal de alarmă cu privire la efectele novice ale intervenției umane asupra mediului.
Pe 26 aprilie 1986, în miez de noapte, două explozii au zguduit reactorul nr. 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl. Toți locuitorii care trăiau pe o rază de 30 de km în jurul reactorului au fost nevoiți să îşi abandoneze locuințele, fiind evacuate în total 130.000 de persoane din 76 de localități. Printre aceștia și cei 45.000 de locuitori ai orașului Prîpeat, construit special pentru muncitorii de la Cernobîl, oraș care a fost evacuat la abia 36 de ore după explozie, deși nivelul radiațiilor crescuse foarte mult. Până în prezent orașul a rămas nelocuit. Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a transformat ȋntr-unul unul din cele mai mari dezastre produse de om asupra mediului înconjurător, având efecte comparabile cu explozia a 500 de bombe nucleare, de genul celor de la Hiroșima și Nagasaki din august 1945.
Publicul va descoperi imaginea ascunsă de mai bine de 30 de ani a localității Prîpeat (Ucraina), afectată de explozia devastatoare. Prin „privirea” obiectivului foto, transpusă în 39 de fotografii, ni se va arăta un oraș pustiu, neatins, în care natura și-a reintrat în drepturi, iar lucrurile, lăsate în urmă de oamenii care l-au părăsit, spun povești cutremurătoare. Artistul fotograf Aurel Constantin Păduraru a fost la Prîpeat în primăvara anului 2018 și declară că această experiență a fost cea mai intensă din toate locurile în care a fost până acum.
Expoziția „Postapocaliptic” a fotografului Aurel Constantin Păduraru va fi găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui în perioada 6 iunie – 6 iulie 2022.
Organizatorii acestei activități:
– Prof. dr. Ramona Maria MOCANU – directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
– Diana MATEI– muzeograf Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*