Home » Administratie » Atenție piețari! Marfa expusă pe tarabe de producători și comercianți va fi verificată periodic la calitate

Atenție piețari! Marfa expusă pe tarabe de producători și comercianți va fi verificată periodic la calitate

de Dănuț CIOBANU 

Regulamentul  de funcționare a piețelor agoralimentare din municipiul Vaslui va cuprinde măsuri de verificare perioadică a calității mărfii expusă la vânzare. Consilierii locali au cerut ca  organele în drept, cum ar fi Protecția Consumatorilor sau Direcția Agricolă, să verifice la două – trei luni produsele care se vând pe tarabe. În acest fel clienții vor ști ce cumpără, iar piețele vor deveni puncte de desfacere sigure. 

Proiectul de hotărâre privind regulamentul de organizare și funcționare a piețelor agroalimentare din municipiul Vaslui a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local (CL). Decizia a fost luată la propunerea mai multor consilieri locali, care au solicitat introducerea unei proceduri prin care organele abilitate să facă verificări periodice în ceea ce privește calitatea mărfii expusă la vânzare.

„Vrem să avem o verificare a produselor care se vând pe tejghea. La două – trei luni, cei în drept să verifice ce se vinde, pentru ca noi consumatorii să știm ce cumpărăm”, a spus Valentin Dragomir, consilier local PNL.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că există un laborator al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor care verifică ce se vinde în sectorul de carne, dar pentru sectorul de legume și fructe nu există un astfel de laborator.

„Putem solicita Protecției Consumatorilor să constate ce se vinde. Și la noul bazar avem niște puncte de alimentație publică și putem extinde regulamentul și acolo. Interesul este să asigurăm o piață de desfacere sigură. Laboratoarele existente și-au făcut datoria, s-a făcut deratizarea și alte lucrări. Sunt de acord să retragem de pe ordinea de zi acest regulament de funcționare a piețelor, să îl completăm și să revenim cu el pentru a fi aprobat”, a spus Vasile Pavăl.

În perioada 28.04.2022-10.05.2022, inspectorii Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui au efectuat acţiuni de control la agenţii economici şi producǎtorii agricoli care desfǎşoarǎ activitǎţi de comercializare, în pieţele agroalimentare şi unitǎţi de desfacere. Scopul acțiunii a vizat verificarea conformităţii legumelor și fructelor cu standardele de comercializare, a provenienţei acestora, precum și în vederea combaterii unor fenomene ilicite existente pe filiera comercializării legumelor și fructelor proaspete.

„Au fost controlaţi 9 operatori fiind constatate neconformitǎţi cu legislaţia specificǎ în vigoare la 4 operatori, privind lipsa documentelor de provenienţă, informaţii incomplete privind originea, calitatea etc. Au fost dispuse mǎsuri cu termen imediat pentru remedierea deficienţelor şi aplicate sancţiuni contravenţionale cu avertisment și amenzi în valoare de 3.000 lei”, a spus Gigel Crudu, Directorul DAJ Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*