Home » National » Ministerul Justiției propune “o lege a fugarilor” ca răspuns la fenomenul celor care pleacă din țară înainte de a fi condamnați definitiv.

Ministerul Justiției propune “o lege a fugarilor” ca răspuns la fenomenul celor care pleacă din țară înainte de a fi condamnați definitiv.

Ministerul Justiției a anunțat un proiect de lege, aflat în prezent în transparență decizională, pentru a răspunde la “un fenomen criminologic, care capătă amploare și subminează încrederea în aplicarea legii”potrivit unui comunicat de presă.

Concret, ministerul a propus modificarea Codului Penal prin completarea articolului 285 din Legea nr. 286/2009, asimilând evadării și fapta unei persoane condamnate definitiv la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se preda organului de poliție în termen de șapte zile de la data rămânerii definitive a respectivei hotărâri de condamnare.

Conținutul proiectului:

Proiectul de lege propune completarea art. 285 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, asimilând evadării și fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se preda organului de poliție în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a respectivei hotărâri de condamnare.

Intervenția propusă în ceea ce privește regimul sancționator presupune faptul că pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.

Pentru a reglementa și situația persoanelor condamnate definitiv la o pedeapsa privativă de libertate anterior intrării în vigoare a prezentei legi și care se sustrag de la executarea respectivei pedepse, proiectul prevede, sub sancțiunea unei pedepse similare celei prevăzute de dispozițiile Codului penal referitoare la evadare, un termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a legii în care aceste persoane se pot preda organului de poliție.

Totodată, se reglementează obligația pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne menționate expres de a sesiza organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunile prevăzute de proiect.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*