Home » Local » Drame pe șoselele! 1 ianuarie – 31 august 2022 au fost înregistrate 376 de accidente, soldate cu decesul a 22 de persoane

Drame pe șoselele! 1 ianuarie – 31 august 2022 au fost înregistrate 376 de accidente, soldate cu decesul a 22 de persoane

Acțiunile polițiștilor de la rutieră au drept scop prevenirea evenimentelor grave din trafic, iar respectarea regulilor de circulație de către toți cetățenii ar reduce semnificativ tragediile care se întâmplă în jurul nostru. Deși statistica de la nivel național ne arată că numărul și consecințele accidentelor rutiere sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din țară ne cutremură de fiecare dată. 

De aceea, facem un apel la toți participanții la trafic să circule cu respectarea legii – doar așa putem fii cu toții în siguranță. În perioada 1 ianuarie – 31 august 2022, la nivel județean, au fost înregistrate 376 de accidente, soldate cu decesul a 22 de persoane, rănirea gravă a 70 și rănirea ușoară a altor 418 persoane.

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost abaterile bicicliștilor, fiind înregistrate 12 accidente, soldate cu rănirea gravă a 12  persoane și neadaptarea vitezei de deplasare la condițiile de drum, fiind înregistrate 8 accidente, soldate cu decesul a 2 persoane și rănirea gravă a altor 7.

De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt și traversare neregulamentară, rezultând 8 accidente, soldate cu decesul a 4 persoane şi rănirea gravă a altor 4, conducerea sub influența alcoolului, fiind înregistrate 7 accidente, soldate cu decesul a 2 persoane şi rănirea gravă a altor 8 și alte abateri săvârșite de conducătorii auto, fiind înregistrate 5 accidente, soldate cu decesul a 6 persoane şi rănirea gravă a altor 9.

Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 55,5% din totalul accidentelor rutiere grave.

Au fost organizate 94 acțiuni, dintre care 25 pentru verificarea respectării regimului legal de viteză; 16 pentru verificarea respectării legalității transportului rutier public de marfă și persoane; 11 pentru depistarea conducătorilor auto ce conduc vehicule sub influența alcoolului sau a altor substanțe; 8 acțiuni de tip BLITZ, 7 pentru reducerea riscului rutier; 5 vizând acordarea priorității de trecere  autovehiculelor sau pietonilor; 5 pentru indisciplina pietonilor, 8 pentru respectarea regulilor de circulație de către bicicliști, trotinete electrice și vehicule cu tracțiune animala; 3 pentru verificarea  regulilor privind manevra de depășire și 14 alte genuri de acțiuni.

Astfel, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, până la 31 iulie 2022, au fost aplicate 18.781 de sancțiuni, dintre care 516 pentru indisciplina pietonilor, 5.609 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 190 pentru neacordarea priorității de trecere, 734 pentru indisciplina bicicliștilor și 262 pentru conducere sub influența alcoolului.

De asemenea, au fost reținute 2.479 de permise de conducere și retrase 945 de certificate de înmatriculare/înregistrare.

Printre cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere, enumerăm: 1.002 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 324 pentru consumul de alcool (contravenție), 219 pentru neacordare prioritate de trecere și 303 pentru depășiri neregulamentare.

Totodată, au fost constatate 355 de infracțiuni la regimul rutier, dintre care 154 reprezentând alcoolemie peste limita admisă, 159 sunt infracțiuni de conducere fără permis, 20 de infracțiuni de conducere a unui vehicul neînmatriculat,  9 infracțiuni de refuz recoltare probe biologice și 13 pentru alte abateri.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*