Home » Local » Infracțiuni în școlile Vasluiului: furturi, lovire sau alte violențe! Cele mai multe abuzuri au loc în școlile generale

Infracțiuni în școlile Vasluiului: furturi, lovire sau alte violențe! Cele mai multe abuzuri au loc în școlile generale

de Dănuț CIOBANU 

Școlile din județul Vaslui continuă să fie locul unde, anual, se înregistrează zeci de infracțiuni. Cele mai multe infracțiuni au ca mobil lovirea sau alte violențe și furtul. Protagoniștii acestor fapte reprobabile sunt în marea majoritate elevi, școlile din mediul urban fiind spațiul unde se săvârșesc cele mai multe ilegalități. Demn de remarcat este faptul că în anul școlar 2021-2022, cele mai multe infracțiuni s-au petrecut în școlile generale, urmate de licee și colegii.

Potrivit datelor Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, în perioada anului școlar 2021-2022, au fost sesizate 93 de infracțiuni în şcoli şi în zona adiacentă acestora. Ponderea cea mai însemnată (33,33%) o reprezintă infracţiunile de lovire sau alte violențe, respectiv 17,20% infracțiuni de furt.

Din totalitatea faptelor cu autori cunoscuți, 54 au fost săvârșite de către elevi, 2 de aparținătorii elevilor, o faptăa fost săvârșită de către un cadru didactic,  iar 3 de alte categorii.

Conform acelorași date, din totalul celor 93 infracțiuni, 31 de fapte au fost de lovire sau alte violențe din care 16 au fost săvârșite în incinta unităților de învățământ, respectiv 15 în zona adiacentă acestora.

În funcție de locul și mediul săvârşirii faptelor, în anul școlar 2021-2022, din totalul de 93 de infracțiuni sesizate, 70 au avut loc în incinta unităților de învățământ, iar 23 în zona adiacentă acestora.

Din totalul celor 93 de infracțiuni, 59 (63,44%) au fost comise în mediul urban iar 34 (36,56%) în rural.

Nu în ultimul rând, în anul școlar 2021-2022 (septembrie-iunie), 57 (61,30%) dintre cele 93 infracțiuni au fost săvârșite în școlile generale, 33 (35,48%) în licee/colegii etc și 3 (3,22%) în alte instituții de învățământ.

„În vederea creșterii gradului de siguranță în incinta și în zonele adiacente acestora  și a remedierii disfuncționalităților identificate la nivelul fiecărei unități de învățământ, se impune realizarea următoarelor obiective: evaluarea zilnică a situaţiei operative şi în funcţie de concluziile desprinse, direcționarea dispozitivelor de siguranță publică în zonele de risc; realizarea unui schimb permanent de informaţii cu structurile operative responsabile, în vederea obţinerii de date cu privire la persoanele implicate în comiterea infracțiunilor în incinta și în proximitatea unităților de învățământ, precum și a altor persoane pretabile a comite acest gen de infracțiuni; relaționarea permanentă cu directorii unităților de învățământ preuniversitar și universitar, în vederea identificării factorilor de risc etc.”, se arată în materialul întocmit de IPJ Vaslui pentru ședința Colegiului Prefectural al județului Vaslui având ca temă – Aspecte de interes privind creșterea gradului de siguranță în incinta unităților de învățământ și în zonele adiacente acestora.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*