Home » Administratie » Comune norocoase, comune ghinioniste! Consilierii liberali din CJ Vaslui au cerut mult și au primit puțin

Comune norocoase, comune ghinioniste! Consilierii liberali din CJ Vaslui au cerut mult și au primit puțin

de Dănuț CIOBANU 

Repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru întreținerea drumurilor județene și comunale a provocat discuții aprinse în ședința Consiliului Județean Vaslui. Cum era de așteptat, consilierii liberali nu au fost mulțumiți cu repartizarea făcută de conducerea CJ-ului și au propus mai multe amendamente. Dacă o parte din amendamente au căzut la vot, unul singur a fost aprobat pentru comuna Oltenești, care a primit suma de 200 mii lei.

Unul din amendamentele formulate de Gheorghe Viziteu, consilier PNL, solicita ca și comunele Dimitrei Cantemir, Grivița, Boțești și Tăcuta să primească o alocare de câte 150 mii lei pentru întreținerea drumurilor. Banii urmau să fie luați din suma propusă a fi alocată Consiliului Județean (CJ) Vaslui, care ar fi rămas astfel cu o repartizare de 2.168 mii lei.

„Tăcuta are nevoie stringentă de bani pentru pietruirea unui drum. Primarul a făcut o plângere împotriva autorităților județene. Vom fi recunoscători dacă ați ține cont de aceste cereri”, a spus Gheorghe Viziteu.

Conducerea CJ-ului s-a arătat reticientă față de acest amendament și a susținut că este posibil ca una sau două comune din cele menționate de liberali să primească bani, dar la o ședință viitoare, după ce vor fi făcute o serie de analize.

„Noi am propus o repartizare justă, întotdeauna, fără excepție. În ședința viitoare pot fi una sau două UAT-uri pentru care putem da banii”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Gheorghe Viziteu nu a renunțat și a venit cu un al doilea amendament în care era prevăzută doar comuna Tăcuta pentru a primi sume de bani.

„Nu o fac pentru mine personal, o fac pentru niște oameni”, a argumentat liberalul inițiativa.

Nici de această dată conducerea CJ-ului nu a fost de acord cu propunerea de alocare, ceea ce l-a determinat pe liberalul Liviu Iacob să afirme că „promisiunea cu viitoarea ședință o cunoaștem”.

În schimb, un alt amendament formulat de consilierul liberal Lucian Chirica, prin care se cerea suma de 200 mii lei pentru comuna Oltenești, a fost acceptat. Prin urmare, când au fost supuse la vor, cele două amendamente depuse de consilierul Viziteu au fost respinse, în timp ce amendamentul lui Lucian Chirica a fost votat.

În urma rectificării bugetului național pe anul 2022, județul Vaslui va primi în completarea sumelor repartizate inițial prin Legea nr. 317/2021, sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale în cuantum de 3.968 mii lei.

Reamintim că, în acest an, CJ Vaslui a repartizat UAT-urilor suma de 2.025 mii lei (câte 25 mii lei pentru fiecare UAT). Repartizarea a avut la bază solicitările primarilor, rezultând un necesar de 75.007 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor aferente întreținerii și reparațiilor drumurilor comunale.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: